Fidesz-fölény a kampánynyitón

Április 20-án elkezdődött a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választás kampánya. Az induláshoz szükséges aláírásokat a Fidesz–KDNP gyűjtötte össze a leggyorsabban, ami azt jelzi, hogy a kormánypártok mozgósítási képessége kimagasló, továbbra is. Magyar Péter megjelenése egyre több közvélemény-kutatás szerint a baloldalt osztotta tovább, a Momentum például várhatóan miatta nem szerez mandátumot az Európai Parlamentben. Mindez nem meglepő, ugyanis Magyar Péter a Momentumhoz és Márki-Zay Péterhez hasonlóan a globalista politikai elit legújabb projektje a háborút elutasító nemzeti kormánnyal szemben.

Aláírásgyűjtés: mozgósítási verseny

Hivatalosan is elkezdődött a választási kampány április 20-án, a jelöltek és a jelölőszervezetek szombat reggel elkezdték az ajánlások gyűjtését az európai parlamenti, a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásra. Az ajánlások gyűjtése mozgósítási versenyt jelent a pártok között, ugyanis a szükséges aláírások összegyűjtésének gyorsasága jelzi, hogy az egyes politikai erők mennyire képesek megszólítani a szavazóikat, mennyire tudják mozgósítani őket és mennyire szervezettek. Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek május 3-áig 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtenek össze. A főpolgármester-jelölteknek minimum 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlására van szükségük az induláshoz.

Ebből a szempontból is kiemelt jelentősége van annak, hogy a kormánypártok aláírásgyűjtése rekordsikeres volt.

A Fidesz–KDNP már a választási kampány első óráiban (!) összegyűjtötte a szükséges számú aláírást Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöléséhez és az EP-listához is. Az aláírásokat leadták a Választási Irodának, így elsőként jelentették be a kormánypártok listáját az európai parlamenti választásra. Orbán Viktor a héten országjárásba kezdett, ami további mozgósító hatással lehet a jobboldali szavazókra. A Fidesszel szemben Karácsony Gergely még mindig nem jelentette be, hogy sikeresen összegyűjtötte volna a szükséges számú aláírást, ami azt jelzi, hogy nehezen mozgósítja saját szavazótáborát. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy Karácsony Gergely teljesítményével a budapestiek többsége, tehát még a balliberális szavazók jelentős része sem elégedett. Ugyancsak komoly kockázati tényező a főpolgármester számára, hogy Magyar Péter élesen kritizálta őt több megszólalásában is, így a balliberális törzstábor elbizonytalanodhatott Karácsony Gergelyt illetően, hiszen ők újabban Magyar Péterben látják a kormányváltás reményét. Ezt példázza, hogy Magyar Péter pártja jóval sikeresebb az aláírásgyűjtésben a többi balliberális formációnál, ami annak a jele, hogy nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó folyamatoknak lehetünk szemtanúi.

Főpolgármester-jelöltek: kompetencia vagy karakterverseny

A Fidesz múlthét szerdán rendezte meg fővárosi kampánynyitóját, amelyen Szentkirályi Alexandra ismertette főpolgármester-jelölti terveit, köztük hétpontos cselekvési menetrendjét. A Fidesz jelöltjének világos üzenete van: álláspontja szerint jelenleg valójában nem Karácsony Gergely, hanem a Gyurcsány-féle gazdasági és politikai hálózat vezeti Budapestet, amely feléli a város erőforrásait. Fontos szempont Szentkirályi Alexandra kampányindítója kapcsán, hogy Tarlós István is támogatásáról biztosította, ami a jobboldali szavazók számára világos üzenet: ne válasszanak más jelöltet, az ő jelöltjük Szentkirályi Alexandra.

Vitézy Dávid az LMP jelöltjeként szakpolitikai kampányt folytat, különböző fővárosi kérdésekre hívja fel a figyelmet, kompetenciaversenyt kezdeményez a többi jelölttel szemben. Az LMP számára ő az egyetlen lehetőség arra, hogy a párt életben maradjon, számukra ugyanis győzelemként lehetséges kommunikálni, ha a fővárosi listán Vitézy Dávid vezetésével jó eredményt érnek el. Ugyanezt a Momentum például nehezen tudja majd elmondani, ráadásul nekik az EP-választás sem tartogat sok reményt.

Karácsony Gergely Vitézy Dáviddal és Szentkirályi Alexandrával szemben meglehetősen zavaros kampányba kezdett, nem lehet eldönteni, mi a fő üzenete. Az első próbálkozások ideológiai jellegűek voltak, mint fogalmazott: „Budapest köztársaság”, bármit is jelentsen ez. Nehezen értelmezhető, kevesebb számára érthető üzenet, vélhetően emiatt kezdett el ellenfeleivel foglalkozni és poénosnak gondolt videókban támadta Szentkirályi Alexandrát és Vitézy Dávidot. A főpolgármester zavarodottságának vélhetően az az oka, hogy ő is érzékeli: Magyar Péter átírta az ellenzék helyzetét, ráadásul mivel több kihívója is akadt, egyáltalán nem lefutott a fővárosi választás végeredménye. Ugyancsak rosszul jöhet Karácsony számára, hogy Magyar éles kritikával illette, ami komoly szavazatvesztést eredményezhet, ugyanis a két politikus tábora között komoly átfedés van Budapesten.

A fő kérdés, hogy a mostani választás Budapesten kompetencia vagy karakterverseny lesz-e.

Karácsony Gergely például a 2019-es kampányban Tarlós István kompetenciaversenyével szemben karakterversenyt folytatott, amit meg is nyert. Vélhetően ugyanez a taktika lehet a siker kulcsa Szentkirályi Alexandra számára is, aki fiatalos és lendületes stílusával könnyen tudja szimbolizálni a jövőt és a változást, míg Karácsony Gergely a Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával közös színpadon sokkal inkább a múlt emberének tűnhet. Szentkirályi Alexanda kapcsán fontos megjegyezni, hogy korábbi főpolgármester-helyettesként komoly tapasztalattal is rendelkezik a fővárosi ügyekben, így egy esetleges kompetenciaversenyben is megállja a helyét. Szintén fontos kérdés a Fidesz jelöltje szemszögéből, hogy Vitézy Dávid mennyire tud vonzó alternatívát biztosítani Karácsony Gergely szavazóinak, át tud-e csábítani tömegeket a főpolgármestertől. Ebben az esetben a Fidesz jelöltje lehet a nevető harmadik.

Magyar Péter a baloldalnak ártott

Magyar Péter megjelenése alaposan felforgatta a magyar belpolitikát, szinte hetek alatt jelentős szavazói tábort tudott megszólítani és mozgósítani. A közvélemény-kutatási eredmények és a rendezvényeiről szóló tudósítások szerint világosan látszik, hogy a balliberális szavazóbátort osztotta tovább, a balliberális oldal pártjait gyengítette. A legnagyobb kárt mindenképpen a Momentum szenvedte el, mely párt már a saját elnöke szerint is komoly gondban van, minden jel szerint egyetlen egy EP-mandátumot sem szereznek majd június 9-én. A helyzetet tovább nehezíti számukra, hogy végül – a szocialistákkal és a Párbeszéddel ellentétben – ők nem csatlakoztak a DK vezette balliberális összefogáshoz, így önállóan indulnak az EP-választáson, ami védtelenné teszi őket a Magyar Péter jelentette veszéllyel szemben.

Magyar Péter nyugodtan nevezhető a globalista politikai elit emberének.

Ugyanazok a szereplők veszik őt körbe, mint akik korábban Márki-Zay Pétert támogatták. Ügyvédje az MSZP-kormány egykori igazságügyi minisztere, kampánytanácsadói jól ismert baloldali kampányguruk, honlapjának adatvédelmi tájékoztatójában a Bajnai Gordon fémjelezte céghálózat jelenik meg, aminek nyomait utóbb pánikszerűen próbálták eltüntetni, hasonlóan ahhoz, mint amikor a barátnőjének nyilatkozatát töröltette a Blikk honlapjáról. Emlékezetes: Magyar Péter barátnője a Blikknek elárulta, hogy a csapatuk fele külföldi. Az interjú erre vonatkozó részét Magyar Péterék ugyan letöröltették, de a baloldali cenzúra elkésett, addigra már egyértelművé vált: itt bizony egy komoly és jól fizetett külföldi kampánycsapat dolgozik a háttérben. Miután kiderült, hogy Márki-Zay Péter után Magyar Péter mögött is Bajnai kampánycége, a Datadat áll, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított külföldi finanszírozás gyanúja miatt. Korábban ugyanis kiderült, ugyanez a cég jelentős összegeket – összesen 1,9 milliárd forintot – kapott az amerikai globalisták pénzügyi támogatásából 2022-ben és a baloldal kampányát ők intézték.  A céget a botrány után ugyan átnevezték Estratosra, de továbbra is ugyanaz a Ficsor Ádám maradt a cégvezető, aki Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke, majd a baloldal titokminisztere volt. Szintén változatlan maradt a cég székhelye.

Cél: a békepárti nemzeti kormány destabilizálása

A múlt szerdai fővárosi kampánynyitó mellett pénteken a Fidesz országos kampánynyitó rendezvényt is tartott, melyen Szijjártó Péter és Deutsch Tamás mellett Orbán Viktor is felszólalt, illetve bemutattak a megmérettetés tétjét megfogalmazó Választási Manifesztumot. A kormánypártok fő üzenetei: a háború, az illegális migráció és a genderpropaganda elutasítása. Mindhárom téma fontos napirendi ügy, ráadásul egész Európában ezek a fő konfliktustémák. A balliberális szereplőknek ezzel szemben nincsen markáns európai üzenete, ők sokkal inkább a kormányról szóló népszavazássá próbálják tenni az EP-választást.

A Fidesz ugyanakkor minden előrejelzés szerint komoly fölénnyel nyerheti majd meg az EP-választást.

Ez csökkentheti az újonnan megjelent balliberális formáció, azaz Magyar Péter pártjának a lendületét, számukra a fő kérdés sokkal inkább az, hogy sikerül-e megelőzniük a Demokratikus Koalíciót és átveszik-e a balliberális oldal vezető szerepét. A mostani helyzet nagyban hasonlít a 2018-as választási kampányra, ahol a Simicska Lajos által támogatott Jobbik hasonlóan Magyar Péterhez Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel egyaránt kritikus kampányt folytatott, ami megosztotta az ellenzéket, míg a Fidesz könnyen kétharmados győzelmet aratott, miközben kevesebb szavazatot szerzett, mint a 2022-es parlamenti választáson. Ennek ellenére a Magyar Péter mögött álló globalista erők célja, hogy destabilizálják a magyar békepárti kormányt. Mindez azért lenne fontos a globalista politikai erőknek, hogy meg tudják akadályozni a magyar békepárti álláspont további terjedését, aminek egyik fontos példája Szlovákia, ahol mind a parlamenti, mind az elnökválasztáson olyan jelöltek nyertek, akik osztják a magyar álláspontot az orosz–ukrán háború ügyében.