Ellenzékváltás

Magyar Péter meglepő gyorsasággal robbant be a magyar közéletbe, a teljes ismeretlenségből indulva ma már ő szervezi az ellenzéki tüntetéseket, pártot alapít és indul az EP-választáson – legalábbis ezt ígéri. Milyen további hatással lehet közép- és hosszútávon a belpolitikai erőviszonyokra Magyar Péter megjelenése? Milyen hasonló nemzetközi minták vannak? Ugyanaz a mostani helyzet, mint amit Márki-Zay Péternél egyszer már tapasztaltunk? Csalódott fideszeseket vagy csalódott ellenzékieket tud megszólaltatni? A Mozgásban legújabb adásában Deák Dániel többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Békés Márton és G. Fodor Gábor társaságában.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője – és egyben a műsor házigazdája – szerint Magyar Péter színrelépése nem csak abban a tekintetben hasonlítható Márki-Zay Péteréhez, hogy egy jól beazonosítható sémát követ, de hasonló módon van finomhangolva is. Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója úgy vélekedett, hogy Magyar Péter lényegében egy ellenzék-szimuláció, aki főképp annak az 1,9 millió kormányellenes szavazónak adott új alternatívát, akik kiábrándultak a hagyományos ellenzéki pártokból.

Így az új politikai erő zászlóbontása az ellenzéki térfél belső átrendeződés eredményének tekinthető, az pedig hamarosan ki fog derülni, hogy mindez sorminta vagy Soros-minta. G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatójának meglátása alapján Magyar Péter üres, az események pedig a baloldalon játszódnak le. Miután már kinyitotta az indulat kapuját, és a jelenség lendülete kitart a júniusi önkormányzati és az EP-választásokig, akkor a baloldal úgy le lesz tarolva, hogy a helyén fű sem nő majd. Az egyik legfőbb kérdés azonban az, hogy amennyiben Magyar Péter egy kesztyűbáb, akkor ki mozgatja.

A felhasznált fotó forrása: Index/Szollár Zsófi