Gyurcsány Ferenc teljesen bedarálja az MSZP-t

Szanyi Tibor kilépése az MSZP-ből már a sokadig példa arra, hogy a szocialisták komoly válságban vannak, már egyáltalán nem vehető biztosra, hogy a párt 2022 után is létezni fog. Az elmúlt időszakban tapasztalható sorozatos kilépések mögött Gyurcsány Ferenc erősödő és megosztó szerepe áll: míg sokan a Demokratikus Koalícióba lépnek át, addig mások – éppen az ő növekvő befolyása miatt – tőle független, alternatív politikai formációkat keresnek. Gyurcsány Ferenc célja egyértelmű, egy általa vezetett ellenzékkel akar nekifutni a következő országgyűlési választásnak.

Az elmúlt időszakban több helyben, illetve országosan is ismert, meghatározó politikus hagyta ott az MSZP-t. Ezek közé tartozik Botka László, akivel az egyik legemblematikusabb polgármesterét, egykori miniszterelnök-jelöltjét veszítette el az MSZP. De Újpesten is komoly veszteségeket szenvedett el a párt, ahol több helyi politikus a Demokratikus Koalíciót választotta az MSZP helyett: tavaly decemberben a budapesti IV. kerület képviselőtestületi ülésén Farkas István és Szabó Gábor jelentette be döntését, míg októberben Trippon Norbert alpolgármester ült át Gyurcsány Ferenc pártjába.

Most Szanyi Tibor döntött a távozás mellett, akinek Botka Lászlóhoz hasonlóan már évek óta az volt a fő problémája, hogy az MSZP elvesztette baloldali karakterét és teljes mértékben kiszolgáltatottá vált Gyurcsány Ferencnek.

2019-ben teljes mértékben átalakultak az ellenzéki erőviszonyok és a májusi EP-választás után világossá vált, hogy az egykor az ellenzék vezető pártjának számító MSZP helyét teljes mértékben átvette a Demokratikus Koalíció. A párt eljelentéktelenedése az őszödi beszéd 2006-os kiszivárgását követően indult meg, amelyet az a Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal fémjelzett négy éves kormányzati ciklus követett, aminek eredményeként az MSZP teljesen elvesztette nagypárti jellegét, a koalíciós partnerének számító SZDSZ pedig kiesett az Országgyűlésből. Már akkor is jól példázta az MSZP politikai súlyának csökkenését, hogy újabbnál újabb formációk kezdtek el megjelenni a baloldalon. Míg korábban az LMP és az Együtt akarta betölteni az MSZP helyét, jelenleg a Párbeszéd, a DK, illetve a Momentum törekszik ugyanerre.

Az MSZP sokáig megpróbált ellenállni az újabb pártok nyomásának, azonban mára elvesztette ezt a képességét. Sem Mesterházy Attila, sem Botka László nem tudta megállítani Gyurcsány Ferencék közeledését, hiába igyekeztek egy önálló identitást adni az MSZP-nek, az a belső és külső ellenállás következtében teljes mértékben kudarcba fulladt.

Botka László csupán pár hónapig bírta ki miniszterelnök-jelöltként, az ő 2017. októberi bukásával minden akadály elhárult Gyurcsány Ferenc előtt, aki nyíltan azon dolgozott a kampányok során, hogy elcsábítsa a szocialista szavazókat. Erre rá is jöttek az MSZP vezetői, egy tavaly áprilisban kiszivárgó hangfelvételen Tóth Bertalan például arról beszélt, hogy „megint az a belső indíttatása Gyurcsány Ferencnek, hogy az MSZP-t kell legyőzni”. A szocialista pártelnök úgy fogalmazott, hogy szerinte Gyurcsány „nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást”.

Ez a felismerés azonban már túl későn jött, hiszen az ellenzéki együttműködés és Gyurcsány Ferenc „halálos ölelésének” következtében az MSZP a májusi EP-választáson csupán 6 százalékot ért el, míg a DK az ellenzék vezető ereje lett.

Az önkormányzati választásra valamelyest összeszedték magukat és Karácsony Gergely mögé beállva sikereket értek el, de ezzel csak egy ideig maradtak fenn a víz felett, borítékolható az MSZP belátható időn belül bekövetkező eltűnése, hiszen karakteres politikusok nélkül nincsen esélyük Gyurcsány Ferencékkel szemben. Ennek a jele az is, hogy sorra lépnek át MSZP-s politikusok a DK-ba, ami a következő pár évben minden bizonnyal még inkább fel fog gyorsulni. Sokan maradtak ugyanakkor még olyanok a pártban, akik nem értenek egyet Gyurcsány Ferenc közeledésével, így ők Szanyi Tiborhoz hasonlóan új baloldali mozgalmakat kereshetnek, amelyek nem állnak be a Gyurcsány vezette ellenzéki együttműködésbe.

Gyurcsány Ferenc célja, hogy előbb-utóbb az ő vezetésével létrejöjjön egy egységes ellenzéki párt, amelynek ő vagy a felesége a vezetője. Ebben a formációban a Momentum lenne az új SZDSZ, amely még elődjénél is globalistább politikát folytat, míg az MSZP, az LMP és a Jobbik már nem kapna szerepet, teljes mértékben felolvadnának ebben az új alakulatban.

Erre jelen pillanatban jó esélye van Gyurcsány Ferencnek, hiszen a Jobbik és az MSZP gyakorlatilag felszámolta önmagát, mára semmilyen ellenállást nem tanúsítanak, teljes mértékben feladták az önállóságukat.