Gyurcsány maga alá gyűrte Márki-Zayt

Márki-Zay Péter ugyanott folytatta a 2022-es évet, ahol az előzőt abbahagyta: sértegeti a választókat, sorozatosan botrányos megnyilvánulásai vannak. A helyzet annyira súlyos, hogy a baloldal szerdai sajtótájékoztatóján már kérdezni sem engedték az újságírókat, a kevés feltehető kérdést pedig nem válaszolták meg érdemben. Így igyekeztek elkerülni, hogy a baloldal miniszterelnökjelöltje ismét valami zavarosat mondjon – hívta fel a figyelmet Deák Dániel legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Márki-Zay olyan fundamentumoknak ment neki az utóbbi hetekben, amelyeknek a társadalomban nagyon komoly támogatottsága van, így nem meglepő, hogy személyes népszerűsége mellett a baloldal támogatottsága is zuhanásnak indult. Gyurcsány Ferenc már igyekszik bebiztosítani magát a vereségre: minden felelősséget Márki-Zayra tolt, akinek még a saját frakció létrehozását is megtiltotta. Gyurcsány ezzel végérvényesen a baloldal vezetője lett, míg Márki-Zay súlytalan kirakatpolitikussá vált.

Deák Dániel legújabb videóelemzésében kiemelte: Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban támadta egyebek mellett a rezsicsökkentést, a minimálbért, a migráció elleni intézkedéseket, a 13. havi nyugdíjat, de emellett különböző társadalmi csoportokat is sértegetett, volt, hogy „ostobának”, „aberráltnak” vagy éppen „tudatlannak” nevezett komplett rétegeket. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint érdemben csökkent a baloldal támogatottsága, már a baloldalhoz közeli Medián felmérésében is a Fidesz–KDNP vezet.

Sőt, a baloldal belső felmérése is elsöprő jobboldali fölényt mutat.

Ezek fényében nem meglepő, hogy már a baloldalról is éles kritikák érik Márki-Zay Pétert, egyre kevesebben elégedettek teljesítményével. Lassan már nincsen olyan balliberális internetes portál, amely ne írt volna kritikus cikket a baloldali miniszterelnökjelöltről, sőt volt olyan is, amelyik egyenesen a lemondását követelte. De nem csak a balliberális holdudvar, hanem maguk a baloldali politikusok is élesen kritizálták a nyilvánosság előtt Márki-Zayt. Donáth Anna még tavaly fejezte ki elégedetlenségét, Jakab Péter pedig az idei év elején egyszerűen „lehülyézte” a baloldali miniszterelnökjelöltet – sorolta Deák Dániel. Gyurcsány Ferenc mindeközben ügyes taktikusként rátolta a felelősséget Márki-Zayra, közben pedig elérte, hogy ne lehessen saját parlamenti frakciója a baloldali jelöltnek.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője ezzel kapcsolatosan kiemelte: saját frakció nélkül Márki-Zay gyenge kirakatember csupán, akit a legerősebb frakcióvezetőnek várt Gyurcsány Ferenc kénye-kedve szerint le tud majd szedni, ha esetleg a baloldal nyerne a választáson. A DK vezetője ezzel a lépéssel bebetonozta vezetőiszerepét a baloldalon, egy esetleges választási kudarc után már nem marad egyetlen egy olyan vezető politikus sem, aki szembe tudna menni szállni. Elbukott ugyanis Fekete-Győr András, Jakab Péter és Karácsony Gergely is, most pedig Márki-Zay Péter jelentéktelenedett el – sorolta az elemző.

Márki-Zay Pétert a sorozatos botrányai után már nem is engedik nyilatkozni az újságíróknak, a szerdán tartott közös sajtótájékoztatójukon új sajtófőnöke egyszerűen megtiltotta neki, hogy válaszoljon a feltett kérdésekre – emlékezetetett.

Ez annak a jele, hogy Márki-Zayt nem tartják megbízhatónak, próbálják inkább elzárni a nyilvánosságtól.

Kérdés, hogy ez mennyire fog sikerülni, hiszen eddig az volt a tapasztalat, hogy Márki-Zay nem hallgat a tanácsokra, önfejű és csak a saját akaratát követi. Az elemző szerint mindenesetre annyi kérdésben ment már szembe Márki-Zay a társadalmi elvárással, hogy ezen a mostani kommunikációs váltás már nem nagyon tud segíteni.

A videóelemzésben Deák Dániel kitért arra is, hogy az év elején Márki-Zay Péter az idős választókat gyalázta, az ő haláluktól remélt politikai hasznot. Ez a kijelentés akkora felháborodást váltott ki, hogy többen is a lemondását követelték. Az elemző hangsúlyozta: Márki-Zay későbbi állításával ellentétben itt nem egy elszólásról vagy hibáról volt szó, hanem tudatos kommunikációs húzásról, hiszen a nyugdíjasokkal kapcsolatos ebbéli nyilatkozata már korábban is tetten érhető volt más megszólalásaiban. A jelek szerint azonban ez már egy olyan határátlépés volt a – főként nyugdíjaskorú szavazótáborral rendelkező – DK számára, ami után Gyurcsány Ferenc azonnal közbeavatkozott és megüzente: Márki-Zay lesz a felelős a választási vereségért, saját frakciót pedig nem fog kapni.

Az elemző szerint a közös lista ügye még további vitatéma lesz a baloldali pártok között, akár a választási kampányban is a pozíciók szétosztásával lehetnek elfoglalva, ami tovább ronthatja választási esélyeiket.

Ezzel kapcsolatosan megjegyezte: az azonban már eldöntött tény, hogy ez Gyurcsány Ferenc listája lesz.

Hiszen az ő pártja lesz rajta a legerősebb és várhatóan neki lesz majd a legerősebb parlamenti frakciója a baloldalon belül, míg Márki-Zay Péter nem tudja rátenni a listára saját embereit és saját frakció sem fog mögötte állni.