Gyurcsányék lettek ismét az ellenzék vezérei

A rekordmagas választási részvétel példa nélküli legitimitást ad a kormánypártoknak és megerősíti azt a következetes bevándorlásellenes politikát, amit 2015 óta folytatnak. A kormánypártok folytatták a legprofesszionálisabb kampányt, amely az eredményekben is megmutatkozik. 

A Fidesz-KDNP történelmi győzelmet aratott, Európában pedig megerősödtek a bevándorlásellenes politikai erők. Ennek köszönhetően van esély arra, hogy megváltozzon a széljárás Brüsszelben, Magyarország és szövetségesei megakadályozzák a bevándorláspárti törekvéseket. 

A választási eredmények azt mutatják, hogy nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van ma Magyarországon, az ellenzéket a választók alkalmatlannak tartják. Teljesen összeomlott az MSZP és a Jobbik, amely pártok árnyékai önmaguknak, még a tavaly áprilisi választási eredményekhez képes is jelentős szavazóvesztésen estek át. 

Világosan látszik, hogy egyetlen karakteres ellenzéki erőként Gyurcsány Ferenc és felesége lett az ellenzék vezetője, várhatóan az őszi önkormányzati választásra ők akarják majd diktálni a feltételeket az ellenzéki térfélen. Mindez alapjaiban felboríthatja az MSZP által még áprilisban kierőszakolt budapesti megállapodást is, amelynek köszönhetően többségében szocialista polgármester-jelöltek lettek a „közös ellenzéki” jelöltek. Várhatóan a DK nem fogja elfogadni Karácsony Gergely személyét sem, aki az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.  

A legnagyobb pofont az LMP és a Jobbik kapta, mely pártok 2010-ben az új politikai erőként robbantak be a magyar politikai közbeszédbe, ugyanakkor mára megfáradt és eljelentéktelenedett formációkká váltak. A Jobbikot a Mi Hazánk kezdte ki, míg az LMP szavazóit szinte teljes egészében elvette a Momentum.  

A mostani ellenzéki átrendeződés új politikai törésvonalakat eredményezhet, innentől kezdve nem lehet az MSZP-re és a Jobbikra az ellenzék vezetőjeként tekinteni. A kérdés az, hogy Gyurcsány Ferencék mennyire használják ki a mostani eredményeket, beváltják-e a most megszerzett zsetonokat készpénre.