Hazánk és a V4-ek számára is kulcsfontosságú az osztrák választás

A közvélemény-kutatási adatok és az elemzői várakozások alapján igen nagy esély van arra, hogy Sebastian Kurz ismét Ausztria kancellárja lesz és újra az Osztrák Szabadságpárttal alakít kormánykoalíciót a hétvégi választás után. Mindez bíztató Magyarország és a V4-ek számára, hiszen csak így lehet garantálni, hogy Ausztria a V4 országok szövetségeseként kitartson bevándorlásellenes álláspontja mellett.

Ausztriában az elmúlt hetekben lényegében befagytak a párterőviszonyok, a kampányban nem sikerült egyik pártnak sem érdemben változtatnia szavazótábora méretén. A vasárnapi előrehozott választáson a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt várhatóan 34 százalék körüli eredménnyel fog győzedelmeskedni, ami jobb eredmény a 2017-es 31,5 százalékos szavazataránynál. A legnagyobb kérdés az, hogy ki lesz a második, hiszen az Osztrák Szabadságpárt és a szociáldemokraták fej-fej mellett állnak, míg a zöldek és a liberálisok 10 százalék körüli eredményre számíthatnak.

Sebastian Kurz a mostani kampány során is bevándorlásellenes álláspontra helyezkedett, programja az Osztrák Szabadságpárt elképzeléseihez áll a legközelebb.

Már a 2015-ös migrációs válság során külügyminisztereként a nyugat-európai vezetők közül elsőként sürgette az unió külső határainak hatékonyabb védelmét, sőt 2015-ben egy olyan törvény megalkotását javasolta, amely megtiltotta, hogy a mecseteket és az imámok fizetését külföldről finanszírozzák, és szabályozta, hogy a Korán mely változatai használhatók Ausztriában. A nemrég megjelent életrajzi könyvéből kiderül az is, hogy igen komoly nyomás helyezkedett rá 2016-ban Németországból annak érdekében, hogy ne támogassa a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárását. Ennek ellenére kiállt álláspontja mellett, ami miatt meglehetősen rossz lett a viszonya az akkor még erősen bevándorláspárti Angela Merkellel.

Vélhetően ez és az Osztrák Szabadságpárttal kötött 2017-es koalíció eredményezte azt, hogy 2019-ben német sajtótermékek nyilvánosságra hoztak egy olyan videófelvételt az EP-választás kampányában, amelynek eredményeként felbomlott az addig kitűnően működő osztrák kormánykoalíció.

A Strache-botránynak ugyanakkor – a balliberálisok várakozásaival ellentétben – nem lett népszerűségcsökkentő hatása, mind az Osztrák Néppárt, mind az Osztrák Szabadságpárt megőrizte támogatottságát.

A mostani kampány során is kiemelt téma volt a bevándorlás, Sebastian Kurz és a Szabadságpárt is kitartott eddigi álláspontja mellett, amelynek kiemelt jelentősége van, hiszen Görögországban és Olaszországban ismét megnőtt a migrációs nyomás. Ráadásul miután Olaszországban baloldali kormány került hatalomra, azonnal megkezdték a migrációs szabályok lazítását, újra napirendre került a kötelező betelepítési kvóta, meghívólevelet küldve ezzel azoknak, akik illegális módon igyekeznek Európába jönni. Emiatt kulcsfontosságú, hogy ha már az olaszok álláspontja ideiglenesen megváltozott, legalább Ausztria megmaradjon szövetségesként a V4 államok számára.

Ez csak akkor garantálható, ha Sebastian Kurz a nyugati bevándorláspárti elit várakozásaival ellentétben nem a szociáldemokratákkal, liberálisokkal vagy zöldekkel alakít kormányt, hanem ismét a Szabadságpárttal köt koalíciót.

Erre jelenleg igen nagy esély van, az elemzői várakozások ezt jósolják leginkább. Ez Magyarország számára kedvező fordulat lenne, hiszen amikor nemrég Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt elnökét hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, mindketten arról beszéltek, hogy nagyon jó kapcsolatok épültek ki kormányzati szinten, számos kérdésben hasonlóan gondolkodnak. Orbán Viktor a találkozás során sikeres választást és sikeres kormányalakítást kívánt osztrák partnerének és reményét fejezte ki, hogy Ausztria nagy és stabil partnere lesz ismét Magyarországnak. Sebastian Kurz emellett kancellárként elutasította a kötelező kvótákat, így ebben mindenképpen partnere lehet hazánknak.