Hazánknak kedvező külpolitikai fordulatok várhatóak

A lengyelek visszafordulnak a V4-es együttműködéshez és Magyarországhoz; két hét múlva jobboldali fordulat várható Olaszországban; a félidős választásra készülő amerikai jobboldal soha nem ápolt még olyan erős kapcsolatot a magyar jobboldallal, mint most; Izraelben pedig novemberben visszatérhet a kormányfői székbe Orbán Viktor barátja, Benjámín Netanjáhú – összegezte a Magyarország számára kedvező külpolitikai fordulatokat Deák Dániel a legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: mindez azt jelzi, hogy az elkövetkezendő hónapokban jelentősen növekedhet Magyarország külpolitikai mozgástere, aminek az uniós ügyeinkre is pozitív hatása lesz.

Az orosz–ukrán háború kapcsán eltérő álláspontot képviseltek a V4-országok kormányai, a lengyelek voltak például az egyik legnagyobb élharcosai az oroszok elleni szankcióknak, illetve a fegyverszállításoknak. Orbán Viktor a tusnádfürdői beszédében ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott: „A magyar–lengyel kapcsolatokban szívprobléma van. Mi ugyanis úgy látjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja, amiből mi ki akarunk maradni, a lengyelek meg úgy vannak vele, hogy ők benne vannak, ez az ő háborújuk, ezt ők már szinte vívják.” – idézte fel Deák Dániel a legújabb videóelemzésében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ezért is komoly fordulat, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy lapinterjúban bejelentette: a lengyelek visszatérnek Magyarországhoz és a V4-es együttműködéshez. A lengyelek látványos közeledését minden bizonnyal az hozta el, hogy a jelek szerint az Európai Bizottság mégsem utalja nekik a helyreállítási pénzeket, hiába állapodtak meg róla júniusban.

Az elemző szerint emellett a lengyelek rájöttek, hogy a nyugati nagyhatalmakkal szemben csakis a közép-európai együttműködéssel képesek felvenni a versenyt.

Ez egyébként a Visegrádi Együttműködés több száz éves történelmi előzménye is, hiszen a visegrádi királyi palotában 1335 novemberében azért találkozott a magyar, a cseh és a lengyel király, hogy elsimítsák ellentéteiket és gazdasági-politikai együttműködésben állapodjanak meg Bécs árumegállító joga ellenében. Magyarán már 700 évvel ezelőtt is a nyugati hatalmak ellensúlyozása érdekében működtek együtt ezek az országok, így minden bizonnyal a mostani időszakot is túléli a V4-ek együttműködése – fogalmazott Deák Dániel.

A lengyel-magyar kapcsolatok javulása mellett szintén fontos a magyar külpolitika mozgástere szempontjából a két hét múlva tartandó olasz választás.

A jelenlegi felmérések alapján ugyanis szeptember 25-én akár kétharmados törvényhozói többséget is szerezhet az olasz jobboldal, így az EU egyik legnagyobb országa komoly szövetségese lehet Magyarországnak, ami uniós ügyekben hatalmas segítség lenne hazánknak – mondta az elemző hozzátéve: az olasz jobboldal sem lelkes híve az oroszok elleni szankcióknak, amelyek nagyon negatív hatással vannak az ország gazdaságára. A legfrissebb kutatásokat idézve elmondta: a szavazatok 47 százalékát szerzi meg a szeptember 25-i előre hozott olaszországi választásokon a hárompárti jobboldali koalíció, míg a második helyen a négypárti baloldali választási szövetség áll 29 százalékkal, őket követi a centrista Öt Csillag Mozgalom 12, illetve az Élő Itália vezette balliberális kétpárti szövetség 7 százalékkal.

Az elemző megemlítette még Szlovákiát is, ahol kormányválság van és könnyen elképzelhető, hogy rövidesen az a Robert Fico került ismét kormányra, aki elkötelezettje a V4-ek együttműködésének és kifejezetten jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral.

A geopolitikai mozgástér bővülése kapcsán Deák Dániel kiemelte, hogy Orbán Viktor még augusztus elején Dallasban tartott előadást, illetve találkozott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel is, amelynek során egyértelművé vált, hogy a félidős, majd az elnökválasztásra készülő amerikai republikánusok fontos szövetségesei lettek a magyar jobboldalnak, ami egy sikeres republikánus politika esetén a jövőben fontos geopolitikai ügyekben hatalmas támasz lehet Magyarországnak. Kiemelte: az előrejelzések alapján jó esélye van a republikánusoknak mind a félidős, mind az elnökválasztás esetében is, de addig természetesen még sok minden változhat. Az elemző szerint geopolitikai szempontból szintén komoly erőt jelenthet Magyarország számára, hogy Izraelben a novemberi választáson visszatérhet a hatalomba Orbán Viktor barátja, Benjámín Netanjáhú korábbi izraeli miniszterelnök.

Összegezve elmondta: az elkövetkezendő hónapokban jelentősen növekedhet Magyarország külpolitikai mozgástere, aminek az uniós ügyeinkre is pozitív hatása lehet, ami kiemelt fontosságú például az uniós források folyósítása kapcsán.