Indul az ellenzéki belharcok újabb fordulója

A közvélemény-kutatások alapján nem várható az ellenzék előretörése az októberi önkormányzati választáson, így az EP-választáshoz hasonlóan az ellenzék számára a belső hatalmi harcokról fog majd szólni ez a megmérettetés is.

Az európai parlamenti választás a Demokratikus Koalíció és a Momentum erősödését hozta, ismét Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék vezetője. Az azóta eltelt időszakban azonban a DK és a Momentum kudarcot kudarcra halmozott, a május 26-án megszerzett pozíciójukat nem tudták stabilizálni. A DK Kálmán Olga főpolgármester-jelölésével futott lyukra, csúfos vereséget szenvedett az MSZP-Párbeszéd jelölte Karácsony Gergelytől, míg a Momentum egyik emblematikus veresége Ferencvárosban történt, ahol Baranyi Krisztina legyőzte a helyi előválasztáson a momentumos Jancsó Andreát. Mindez azt jelzi, hogy a szocialisták stabilizálni tudták helyzetüket és nem indult meg az a gyors összeomlás, amit az EP-választás eredményei előrevetítettek.

Ebből fakadóan mindegyik ellenzéki párt számára kiemelt szereppel bír a mostani önkormányzati választás, hiszen az a formáció tud majd javítani a helyzetén, amelyik a legtöbb polgármestert, illetve képviselőt tudja majd a települések élére juttatni.

A DK a kiszivárgó hírek szerint mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb MSZP-s polgármester-jelölt induljon, Budapesten például tíz alá csökkent a szocialista jelöltek száma a kezdeti tizenkettőről.

De Szegeden is sokáig gáncsoskodott a DK, illetve Hunvald György is arról beszélt, hogy személyesen Gyurcsány Ferenc fenyegette meg őt annak érdekében, hogy ne induljon el a választáson.

Mivel az önkormányzati választás sokkal inkább személyfüggő és a helyi ügyek határozzák meg a választók döntését, a jelenlegi helyzetben a kormánypárti jelöltek komoly versenyelőnyből indulnak, hiszen túlnyomó többségben vannak a hivatalban lévő, sikeres fideszes polgármesterek, akiket már több esetben akár négyszer-ötször újraválasztottak a választók. A tapasztalat az, hogy egy sikeres városvezető akár 10 százalékponttal is több szavazatot hozhat a pártja népszerűségénél, ez a helyzet Tarlós István esetében is. Ezért is jelent komoly versenyhátrány az ellenzék számára Karácsony Gergely személye, hiszen a botrányoktól hangos zuglói polgármester nem tudja integrálni az ellenzéki szavazókat, a bizonytalanok közül pedig rendkívül keveseket tud meggyőzni.

Nem véletlen, hogy a DK részéről nem is kampányolnak nagy erőbedobással Karácsony mellett, hiszen az ő bukása az MSZP bukását is jelenti egyaránt, így a DK a szocialistákban tud majd bűnbakot találni Budapest elvesztése kapcsán. Gyurcsányék számára most a fő kérdés az, hogy az önkormányzati választáson is el tudják-e érni azt a látszatot, hogy ők jelentik az ellenzék vezető erejét. Ha ez nem sikerül, akkor abból az következik, hogy a szocialisták még hosszú ideig talpon maradnak és hátráltatják Gyurcsány azon tervét, miszerint ő legyen az ellenzék vezetője.

(Borítókép: MTI)