Komoly magyar siker Brüsszelben

Orbán Viktor sikeresen érvényesítette Magyarország érdekeit Brüsszelben, az uniós csúcson nem fogadták el az Európai Bizottság eredeti olajembargós javaslatát, a csővezetéken érkező kőolaj mentesül a szankciók alól – jelentette ki Deák Dániel legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ennek köszönhetően Magyarországon továbbra is fenntartható a rezsicsökkentés és a benzinárstop is, tehát nem a magyar emberek fizetik meg a háború árát, de emellett Európa több országa is jól járt, hiszen a teljes olajembargó elfogadása a régió más országa számára is hátrányos lett volna. A brüsszeli tervek megvalósulása magas munkanélküliséget, ellátászavarokat, élelmiszerválságot, még jobban elszabaduló infláció eredményezett volna – szögezte le az elemző.

A brüsszeli bürokraták teljesen elszakadtak a valóságtól, az ideológiai és politikai megközelítésükkel észre sem veszik, hogy milyen helyrehozhatatlan kárt okoznának egész Európának akkor, ha elfogadták volna az eredeti olajembargós javaslatot – jelentette ki Deák Dániel. Hozzátette: a magyar kormány álláspontja ezzel szemben pragmatikus, azaz nem ideológiai hullámoknak ül fel, hanem a magyar nemzet és Európa érdekeit védi.

Brüsszel eredeti tervei magas munkanélküliséget, ellátászavarokat, élelmiszerválságot, még jobban elszabaduló infláció eredményezett volna Magyarországon és a régióban is – fogalmazott az elemző.

Teljesen érthetetlen az elemző szerint, hogy miért ragaszkodtak ennyire Brüsszelben a teljes olajembargóhoz, hiszen az az európai gazdaság hatalmas visszaesését eredményezte volna. Félő, hogy a következő lépés a gázembargó lenne, amely gyakorlatilag az európai gazdaság halálos ítéletével érne fel – fogalmazott Deák Dániel. Kiemelte: nem meglepő, hogy már a brüsszeli bürokraták és több tagállami vezető is amiatt aggódik, hogy vajon mi lesz abban az esetben, ha Oroszország leállítja az idei tél előtt a gázszállításokat. Ebben az esetben nem lenne mivel fűteni több európai országban sem – tette hozzá.

Kiemelte: az olajembargó év végi bevezetése egyébként várhatóan nem állítja le Oroszország támadásait Ukrajnában, ugyanis az orosz gazdaságnak több évre előre van elegendő tartaléka, ráadásul a meg nem vásárolt kőolajat és gázt el tudja adni másoknak, például Kínának. Összefoglalva: az olajembargó bevezetésével Európa rosszul jár, Oroszországot pedig nem állítja meg.

Orbán Viktor a háború kirobbanása óta következetes álláspontot képviselt a kérdésben: nem akarja, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát.

A mostani EU-csúcson elért politikai sikerrel ezt el is érte, így továbbra is fenntartható a rezsicsökkentés, a benzinárstop, amelyeknek köszönhetően a magyar emberek védve vannak az európai energiaválság negatív hatásaitól, az elszabaduló áraktól – zárta videóelemzését Deák Dániel.