Nagy Ervin: Az iszlámmal kapcsolatos vallási türelemről

Az iszlám – ugyanúgy, mint minden más történelmi vallás – nem kompatibilis a liberális demokráciával.

A keresztény egyházak ma már „munkatársai” a demokratikus úton megválasztott világi hatalomnak, számos társadalmilag hasznos feladatot látnak el, így óvodákat, iskolákat, egyetemeket tartannak fenn, részt vesznek a betegápolásban és a szociális ellátásban; ezzel szemben az iszlamista közösségek egyre kirekesztőbbek, agresszívabbak a mássággal szemben, és ma már azt tapasztaljuk, hogy sok helyen veszélyeztetik az európai életmódot.

Amíg Európa vezető politikusai nem értik meg azt, hogy az iszlám vallás miben más, mint a kereszténység, nem fogják fel, hogy a területfoglalás és az evangelizáció között különbség van, addig Európa a vesztébe rohan. Amíg nem ismerik fel a társadalmilag hasznos feladatokat ellátó keresztény egyházak és az iszlám hódítás közötti nyilvánvaló különbséget, addig (ismét) fennáll Európa leigázásának valós veszélye.

A felismerést bátran ki kell mondani: a vallási türelmet, a toleranciát Európában nem lehet egyenlő mértékben és ugyanolyan formában alkalmazni az iszlámra, mint a kereszténységre. Mert az utóbbi él a tolerancia adta lehetőséggel, míg az előbbi visszaél vele.

Nagy Ervin teljes írása a PestiSrácok oldalán olvasható.