Politikai pánik a baloldalon

Hiába érünk hamarosan a kormányzati ciklus közepéhez, a balliberális oldal társadalmi támogatottsága nem növekszik, hanem csökken vagy legjobb esetben is stagnál. Mindez komoly pánikot kelt a balliberális politikusok körében, így olyan kijelentéseket tesznek, amivel saját magukat leplezik le – fogalmazott legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet videóelemzésében kiemelte: jó példa erre Hadházy Ákos, aki egy interjúban lényegében beismerte, hogy hazudik a balliberális oldal, míg Donáth Anna azt vallotta be, hogy továbbra sincsen víziója a balliberális szereplőknek, illetve korábbi állításaikkal ellentétben ő is beismerte, nem nőtt a balliberális pártok támogatottsága.

Az egy hónappal ezelőtti videóelemzésére visszautalva Deák Dániel kiemelte, hogy az elmúlt 13 évben most a legalacsonyabb a 2022-es balliberális összefogás pártjainak összesített támogatottsága: 2011, 2015 és 2019 októberében is lényegesen erősebb voltak ezek az ellenzéki szereplők (2013-ban a Párbeszéddel, 2017-ben a Momentummal kiegészülve), mint jelenleg. A XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta, 2011 októberében 47 százalék (még a Párbeszéd és Momentum nélkül), 2015 októberében 51 százalék (még a Momentum nélkül), 2019-ben pedig 40 százalék, míg jelenleg csupán 35 százalék a támogatottsága balliberális összefogás pártjainak a felmérésekben. Az a tapasztalat, hogy a kormányzati ciklus közepétől kezdődően már a kormányoldal erősödése várható, így kijelenthető, hogy az eddig eltelt másfél évet elszalasztotta a balliberális oldal, sokkal korlátozottabb lehetőségeik lesznek az érdemi politikai átrendeződésre – fogalmazott az elemző.

Mindez az elemző szerint komoly pánikot keltett a balliberális oldalon, érzik, hogy reménytelen a helyzetük.

Ennek tudható be, hogy nem hoznak stratégiai döntéseket, hanem kapkodnak a kommunikációban, lényegében hétről-hétre változtatnak az irányaikon. Példaként említette a Demokratikus Koalíciót, amely párt pár hete még azzal a szlogennel kampányolt, hogy „fizessenek a milliárdosok”, de ma pedig már a „szociáldemokrata” jelzőt kezdték el alkalmazni.

Szintúgy a pánik és kapkodás jele Donáth Anna kommunikációs ámokfutása, aki a napokban egy interjúban úgy fogalmazott: „egyik ellenzéki párt sem tudta érdemben növelni a támogatottságát az elmúlt egy évben, a Demokratikus Koalíció sem. Engem az a tendencia forrázott le, hogy egyikünk se lépett előre egy tapodtat sem.” – idézte az elemző. Ugyanebben az interjúban a Momentum EP-képviselője továbbra is csupán arról beszélt, hogy ki akarják alakítani azt az üzenetet, ami szimpatikus lehet a választók számára, ugyanakkor arról már nem beszélt, hogy eddig miért nem tették meg mindezt. Főként annak fényében lenne ez érdekes, hogy Donáth Anna már a 2022-es parlamenti választás estéjén ígéretet tett erre – tette hozzá Deák Dániel.

Az elemző Hadházy Ákos napokban elhangzott kijelentésével folytatta, aki egy interjúban szintén arról beszélt, hogy a baloldalnak „be kell fejeznie a hazudozást.” Ez a kijelentés számos kérdést felvet: eddig még az ellenzéki politikusok szerint is hazudozott a balliberális oldal? Mégis miben nem mondtak igazat? Nem jelent hitelességi deficitet, hogy nyíltan beszélnek arról, hogy nem mondanak igazat a választóknak? – sorolta.

Ezekkel a nyilatkozatokkal és kijelentésekkel saját magukat leplezik le az érintett balliberális politikusok és az eddigieknél is súlyosabb hitelességi válságba kerülnek.

A héten kiderült, hogy továbbra sincs víziójuk, nincs olyan mondanivalójuk, amely mellett hosszútávon kitartanának, ráadásul még saját maguk is tisztában vannak azzal, hogy nem mondanak igazat a választóiknak. Mindezek után ezeknek a pártoknak nem várható az erősödésük, az EP-választás kampányának úgy futnak majd neki, hogy a társadalmi megítélésük rosszabb, mint a történelmi vereségüket eredményező 2022-es parlamenti választáson.

Az elemző szerint a helyzetüket tovább rontja, hogy mivel nincs saját gondolatuk a fontos politikai kérdésekben, továbbra is mintakövető magatartást folytatnak és a nyugati finanszírozóik elvárásait teljesítik, az onnan érkező politikai hullámokra ülnek fel. Például a bevándorlás, a háború vagy a genderkérdések ügyében továbbra sem változtattak az álláspontjaikon és még mindig szembe mennek a társadalmi megítéléssel. Ehhez kapcsolódik a külföldi finanszírozási botrány is, amely kapcsán még mindig nem mondták el az igazat a balliberális politikusok, Karácsony Gergely baloldali főpolgármester is hallgat az ügyben – zárta videóelemzését Deák Dániel.