Saját magának árt Karácsony Gergely a hangfelvétel-ügyben

Karácsony Gergely múlt héten kiszivárgott hangfelvétele súlyos politikai következményekkel járt, az jelentősen rontott az ellenzéki főpolgármester-jelölt választási esélyein. Jól mutatja a Párbeszéd politikusainak alkalmatlanságát, hogy ahelyett, hogy megpróbálnák a témát levenni a politikai napirendről, több sajtótájékoztatót is tartottak az ügyben, ráadásul számos ellentmondásba keveredtek. Az ügy legnagyobb haszonélvezője az ellenzéki oldalon a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció lehet.

Múlt csütörtökön szivárgott ki az a hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely kendőzetlenül beszél a zuglói politikai helyzetről, az ellenzéki együttműködés problémáiról, illetve az MSZP sötét ügyeiről. A kiszivárgott beszélgetés Karácsony Gergely őszödi beszédeként jelent meg a nyilvánosságban, amelyben gyakorlatilag egyértelművé teszi, hogy a baloldal maffiamódszereket alkalmaz a fővárosban.

A Karácsony-hangfelvétel napvilágra kerülését követően az ellenzéki oldalon azonnal titkosszolgálati módszerekről beszéltek és a kormánypártokat vádolták meg annak elkészítésével. Tették mindezt úgy, hogy a hírt elsőként ellenzéki sajtótermékek tálalták, ráadásul ez már a sokadik olyan felvétel, amelyen ellenzéki politikusok kellemetlenebbnél kellemetlenebb kijelentései hallhatóak. Vona Gábor elnöksége idején például jobbikos körökből rendszeresen kerültek elő hasonló felvételek, de Karácsony Gergely is került már hasonló helyzetbe korábban.

Ezekről a felvételekről szinte kivétel nélkül bebizonyosodott, hogy belső harcok eredményeként szivárogtak ki, feltehetően ez a mostani esetben sincsen másként.

Ugyanez volt a helyzet Gyurcsány Ferenc őszödi beszédénél is, amit a volt miniszterelnök szerint MSZP-s politikusok hoztak napvilágra. Gyurcsány Ferenc minderről 2014-ben úgy nyilatkozott, hogy „97%-ban biztosra” tudja a beszédet MSZP-s oldalról kiszivárogtatók kilétét, mint fogalmazott, a beszédet „belsős, MSZP-s ember” szivárogtatta ki a Miniszterelnöki Hivatalból.

Karácsony Gergely feltehetően tehát egy újabb balliberális belső leszámolás áldozata lett, amelynek egyik legnagyobb haszonélvezője a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció lehet.

A DK-vezér ugyanis 2014-ben egyértelművé tette, hogy „Demokrata Párt” név alatt szeretné egyesíteni az ellenzéki oldalt, amelynek vezetője vélhetően saját maga lenne. E tervének végrehajtásához le kell számolnia politikai ellenfeleivel, amelyet az elmúlt években lépésről-lépésre meg is tett. Ennek egyik fontos állomása volt például, hogy támogatta a Jobbik bevételét az ellenzéki összefogásba és a DK-s politikusok közösen kezdtek el szerepelni nyilvános rendezvényeken jobbikos politikusokkal. Ezzel komoly vitát generált a Jobbikon belül, ami pártszakadáshoz vezetett, ráadásul a szimpatizánsok jelentős része is otthagyta a Gyurcsányékkal együttműködő Jobbikot.

Mára csak az MSZP és főként Karácsony Gergely áll Gyurcsány Ferencék útjában, emiatt is indították el a baloldali előválasztáson Karácsonnyal szemben Kálmán Olgát. Ekkor azonban nem sikerült áttörést elérniük, így csak akkor van esélyük, ha Karácsony Gergely nem győz október 13-án, hiszen ezután a zuglói polgármester a politikai élet margójára szorul. Ebben az esetben egyenes az út Dobrev Klára előtt, akit vélhetően azért épített fel az EP-választás kampányában Gyurcsány Ferenc, hogy 2022-re az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lehessen, egy DK vezette új formáció élén.

Mindezt az MSZP-ben is felismerték, egy áprilisban kiszivárgott hangfelvételen Tóth Bertalan szocialista pártelnök azt mondta, hogy „megint az a belső indíttatása Gyurcsány Ferencnek, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást”. Az EP-választás csúfos vereségét követően Ujhelyi István szintén Gyurcsány Ferenc pártját vádolta azzal, hogy a „DK elvette az MSZP programját”.

Karácsony Gergely és párttársai azzal, hogy napirenden tartják a hangfelvétel ügyét, újabbnál újabb nyilatkozatot adnak a témában, saját választási esélyeiket rontják, hiszen a téma rendkívül kellemetlen számukra, ráadásul a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint jelentősen rontott Karácsony népszerűségén.