Válságos időkben is stabil kormánya lesz Magyarországnak

Várhatóan május 2-ára hívja össze Áder János leköszönő köztársasági elnök a parlament alakuló ülését, amelyen javaslatot tesz Orbán Viktor újbóli miniszterelnökké választására – hívta fel a figyelmet Deák Dániel a legújabb videóelemzésében. Kiemelte: az április 3-i választás soha nem látott legitimációt és erőt ad az új Orbán-kormánynak, így példanélküli politikai stabilitás lesz Magyarországon a mostani válságos időszakban is, ami komoly versenyelőnyt jelent hazánk számára. Az elemző szerint a jobboldal számos kérdésben megvalósította a nemzeti egységet, például a gyermekvédelmi népszavazás során is 3,5 millióan osztották a kormány álláspontját, ami azt jelenti, hogy baloldali szavazók is a jobboldal véleményét osztották a kérdésben. A választás során nem a centrális erőtér állt helyre, hanem domináns pártrendszer jött létre, amelyben az erős Fidesz mellett sok, egymással veszekedő és kormányzásképtelen kispárt található.

Alkotmányos és politikai szempontból is történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP április 3-án, hiszen sosem kapott még egyetlen egy párt sem annyi szavazatot Magyarországon, mint a jobboldali pártszövetség – hívta fel a figyelmet Deák Dániel. Hozzátette: több mint 3 millió szavazó voksolt a kormányoldalra, ami magasabb még a 2010-es elsöprő győzelemnél is, amikor 2 706 292 ember szavazott a jobboldalra (idén a belföldi szavazatok száma 2 809 238 volt). Mindezzel párhuzamosan a baloldal történelmi vereséget szenvedett, közel egymillió szavazót veszítettek 2018-hoz képest. Így egy domináns pártrendszer alakult ki, melyben az erőteret az elképesztően erős és minden társadalmi csoportot lefedő Fidesz-KDNP áll, körülötte pedig sok kicsi vagy egészen apró és egymással viaskodó párt található, amelyen külön-külön és közösen is kormányzásképtelenek.

A Fidesz sikerének titka abban rejlik, hogy minden fontos társadalmi kérdésben olyan álláspontot képvisel, amely nem csak a saját szavazói számára szimpatikus, hanem az ellenzéki szavazók jelentős része is egyetért vele – hangsúlyozta az elemző.

Kiemelte: ez volt a helyzet például a rezsicsökkentésnél, az illegális bevándorlás elleni harc, a háború kérdésében, de a gyermekvédelmi törvény ügyében is. Az erről szóló népszavazás során például 3,5 millió ember osztotta a kormány álláspontját, ami azt mutatja, hogy nem csak a Fidesz-KDNP szavazói voksoltak nemmel a kérdésekre, hanem a Mi Hazánk szavazói mellett a baloldali pártok szavazóinak is egy része. Ilyen típusú pártokon átívelő álláspont kialakítására az ellenzéki térfélen nem képesek, sok esetben még a saját szavazóik álláspontjával is szembe mennek – tette hozzá az elemző.

A háborúnak komoly gazdasági hatása van Európára nézve – folytatta Deák, aki kiemelte: Nyugaton már arra szólítják fel az embereket az energiaválság és az oroszok elleni szankciók miatt, hogy fürödjenek kevesebbet, illetve tekerjék lejjebb a fűtést és a klímát.

Ez jól mutatja, hogy még a leggazdagabb európai országok is elképesztő nehézségek előtt állnak, így kiemelten fontos, hogy a mostani magyar választáson példanélküli felhatalmazást kapott a kormány, így az elkövetkezendő négy évben garantált Magyarország politikai stabilitása, amelynek köszönhetően sokkal könnyebb lesz kezelni a globális válság okozta kihívásokat – fogalmazott.

Kiemelte: Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy tovább folytatja az eddigi gazdaságpolitikai irányt, így a baloldali kormányzással ellentétben nem lehet lakosságot érintő megszorításokra számítani, a kormány eddigi sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően biztosítható lesz, hogy hazánk a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághoz hasonlóan ismét gyorsan kilábaljunk a háború okozta nehéz helyzetből. Ennek egyik alapja, hogy Magyarország nem támogatja az orosz gáz és olaj ellen tervezett szankciókat, így biztosítható, hogy hazánk olcsón jusson továbbra is ezekhez az energiahordozókhoz, így például a Mol számára is fenntarthatónak bizonyul a benzinárstop, hiszen az olcsó orosz olaj ellensúlyozza az árstop okozta kieséseket.

Az elkövetkezendő hetekről szólva Deák Dániel elmondta: legkésőbb április 22-én állapítja meg a választási bizottság a választás országos végeredményét, majd az előrejelzések alapján május 2-án hívja össze Áder János leköszönő köztársasági elnök a parlament alakuló ülését, amelyen Orbán Viktor újbóli miniszterelnökké választását javasolja majd. Ugyancsak ezen a napon alakulnak majd meg a parlamenti bizottságok és megválasztják a parlamenti tisztségviselőket. Az ezt követő hetekben Orbán Viktor megnevezi az új minisztereket, akiket a parlamenti bizottságok meghallgatnak, majd ezután kerül sor az ő kinevezésükre is. Ezt követik az államtitkárok és helyettes-államtitkárok kinevezései, akikkel teljessé válik az elkövetkezendő négy év kormányzati struktúrája.

Az elemző arra számít, hogy május vége fele kezdheti meg az ötödik Orbán-kormány a munkáját.