A történelmi vereség után sincs következmény a baloldalon

Hiába szenvedett nagyobb vereséget a baloldal, mint 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban, most először fordult elő, hogy a pártvezetők még csak fel sem ajánlják a lemondásukat – hívta fel a figyelmet legújabb videóelemzésében Deák Dániel. Kiemelte: ez is azt mutatja, hogy nem vállalják a felelősséget a vereségért, nem vonják le a konzekvenciákat, továbbra is azon a kommunikációs tévúton járnak, miszerint meg lettek tévesztve a „tudatlan” választók. Az elemző szerint könnyű lenne rátolni a teljes felelősséget Márki-Zay Péterre a választási kudarc miatt, azonban nagyjából ugyanekkora felelőssége van Jakab Péternek és Gyurcsány Ferencnek, illetve Karácsony Gergelynek is. A mostani választás megmutatta: semmi értelme a baloldali összefogásnak, a pártok szavazói nem adhatóak össze mechanikusan – fogalmazott Deák Dániel.

Nincsen olyan, aki ne értene egyet azzal, hogy április 3-án történelmi győzelmet ért el a Fidesz-KDNP, mely pártszövetség immáron négy alkalommal egymás után kétharmados parlamenti felhatalmazást kapott magas, 70 százalék körüli részvétel mellett – kezdte legújabb videóelemzését Deák Dániel. Kiemelte: ha az egyik oldalon történelmi győzelem van, akkor értelemszerűen történelmi vereségről is beszélhetünk a baloldalon. Elveszítettek közel egymillió szavazót és a még számukra esélyes körzetekben is komoly bukásokat szenvedtek el, Budapesten is megszorongatta őket a jobboldal – részletezte.

Az egyik legkézenfekvőbb magyarázata a baloldal történelmi vereségének a miniszterelnök-jelölt elképesztő kommunikáció ámokfutása. „Olyat én még nem láttam, hogy egy politikus ilyen módon sértegeti a választókat” – fogalmazott az elemző. A megosztó gyűlöletpolitika a jelek szerint azonban nem ért célt: Márki-Zay Péter magával rántotta az egész baloldalt, még a baloldal törzsszavazói közül is sokan lemorzsolódtak.

De Márki-Zay Péterre ráhúzni ennek a történelmi vereségnek az okait túl egyszerű lenne, ezt teszi Gyurcsány és ezt teszi Jakab Péter is, miközben ők is felelősek azért, hogy ilyen sokan kiábrándultak az ellenzékből.

Jakab Péter például belevitte egy olyan együttműködésbe a Jobbikot, amelyet a saját szavazói is elutasítanak. A Jobbik alapító nyilatkozatában is benne volt, hogy a Gyurcsány-féle világgal szemben jöttek létre, még az elmúlt években is teljes mértékben kizárták az együttműködés lehetőségét. Ehhez képest Jakab Péter Dobrev Klárával és Gyurcsány Ferenccel közösen szerepelt a közös baloldali listán, az egyik legszorosabb szövetségese lett a DK-nak a Jobbik. Az elemző várakozása az, hogy Jakabot leváltják majd a párton belül a tisztújításon, hiszen egy ilyen történelmi vereség után, amelyben a Jobbik az egyik legnagyobb vesztes, elképzelhetetlen, hogy pozíciójában maradjon a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc is hibás – tette hozzá, majd kiemelte: 16 évvel az őszödi beszéd és a rendőrterror után, 12 évvel a baloldal hatalmas 2010-es bukása után egyszerűen felfoghatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc mit keres még a politikai életben. Hasonlóan vélekedett korábban a Momentum bukott elnöke, Fekete-Győr András is, aki azonban a hatalomvágy miatt a Jobbikhoz hasonlóan szintén belevitte a Gyurcsány-féle együttműködésbe a pártját. Így Gyurcsány talpon tudott maradni, bedarálta az egész baloldalt, a Momentum pedig a Jobbikhoz hasonlóan elkezdett süllyedni, az egykor fiatalos és modern párt mára már egy közröhej tárgyát képező kínos jelenség. Kiderült tehát az elemző szerint, hogy nem működőképes olyan politikai szereplők hosszútávú együttműködése, akik egymással szemben jöttek létre, még egymást is gyűlölik.

De szintén komoly felelőssége van Karácsony Gergelynek, aki gyáva módon visszalépett az előválasztás során Márki-Zay javára.

Ő volt ráadásul az a politikus, aki erőltette az előválasztás intézményét, majd kilépett belőle és otthagyta a baloldalnak a hódmezővásárhelyi polgármestert. A kisebb pártok (MSZP, Párbeszéd és LMP) természetesen abban lesz majd érdekelt, hogy megmaradjon az összefogás, hiszen másként esélytelen lenne bekerülniük a parlamentbe, azonban a Jobbik és a Momentumnak már egyáltalán nem ez az érdeke, hiszen ők csak veszítenek az egész történettel. Gyurcsánynak pedig mások a szempontjai, ő végképp maga alá akarja gyűrni a teljes baloldalt, amire most van talán a legnagyobb esélye – fogalmazott.

A legfontosabb tanulság, hogy tényleg nincsen következmény a baloldalon.

Hiába a történelmi vereség, hiába veszítettek el közel egymillió szavazót, egyetlen egy pártelnök sem jelentette be a lemondását, minden folytatódik tovább úgy, mint eddig. Legalább szimbolikusan felajánlotta volna valaki a lemondását, de még ez sem történt meg, sőt megerősítették: minden folytatódik így tovább. Ez egészen megdöbbentő magatartás, ezzel csak tovább ássák maguk alatt a gödröt, tovább építik le az ellenzéki politizálást. Szintén el kéne gondolkodniuk a Mi Hazánk bejutásán, ami szintén komoly üzenet az ellenzéknek: a szavazók jelentős része ellenzékváltást követel, ismét egy új politikai alakulatnak szavaztak bizalmat százezrek – zárta videóelemzését Deák Dániel.