A szankciók ellenzése nem oroszpártiság

Magyarország a háború kirobbanása óta következetes álláspontot képvisel a szankciók kapcsán: nem szavaz meg semmilyen hazánkra is vonatkozó energiaszankciót, emellett nyilvánvalóvá teszi, hogy a szankciók nem hozzák el a háború végét, viszont Európa gazdaságát tönkre teszik. A globális baloldal és az amerikai finanszírozású magyarországi ellenzék emiatt egyre élesebben támadja hazánkat és oroszpártisággal vádolják a kormányt, miközben Magyarország az EU és a NATO tagjaként csupán a valóságra hívja fel figyelmet, ez pedig nem oroszpártiság, hanem reálpolitika – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: hasonló volt a helyzet a 2015-ös migrációs válság során is, amikor hazánk egyedül képviselt bevándorlásellenes álláspontot, majd a politikai realitás utat tört magának és számtalan szövetségesünk lett a kérdésben. Kiemelte: ma már Brüsszelben sem állítják, hogy a szankciók megállítják a háborút, ami biztató jel a jövőre nézve a magyar álláspont számára.

Már közel 9 hónapja tört ki az orosz–ukrán háború, az azóta eltelt időszakban pedig hónapról-hónapra csak eszkalálódott a konfliktus, a héten már a NATO-tag Lengyelország területén is áldozatokat szedett – kezdte videóelemzését Deák Dániel. Kiemelte: a brüsszeli döntéshozók a háború kitörésekor azt ígérték, hogy a szankciókkal véget lehet vetni a háborúnak, azok elveszik a kedvét Oroszországnak a háború folytatásától. Szeptember végén Ursula von der Leyen például úgy fogalmazott a legújabb szankciós terveinek ismertetésekor, hogy a bevezetett szankciók nehezítik, hogy Oroszország folytassa a háborút. Ez azonban mára látható, hogy hiú ábránd maradt, az oroszokat egyáltalán nem állítják meg a szankciók, ráadásul még a gazdaságukat sem viseli meg annyira, mint várták, a hetekben például az IMF javította jelentősen a várakozásait az orosz gazdaság idei teljesítménye kapcsán, miközben Európa gazdasági várakozásait rontotta – fogalmazott.

Orbán Viktor álláspontja kapcsán elmondta, az következetes és a háború kirobbanása óta ugyanaz.

Idézte az idei újraválasztását követő első beszédét, amelyben május 16-án a kormányfő úgy fogalmazott: „Erő és eszközök híján a kontinens vezetői meg vannak győződve, hogy az európai szankciók segítségével térdre lehet kényszeríteni Oroszországot. Ez papíron lehetséges, és számos papírpolitikus lebegtet is valamiféle elméleti bizonyítékokat. De én akárhogy is próbálok visszaemlékezni, nem jut eszembe olyan kontinentális zárlat, amely eredményes lett volna. De olyat már láttam, hogy az bukott bele, aki kitalálta. Reménykedjünk és imádkozzunk, hogy most másképpen legyen. Magyarország az európai egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat, amíg azok nem lépik át a magyar gazdaság önvédelmének vörös vonalát, vagyis nem veszélyeztetik Magyarország energiabiztonságát.” Ennek megfelelően Magyarország azóta sem szavazott meg egyetlen egy energiaszankciót, ami érintette volna hazánkat, emellett folyamatosan a további szankciók elfogadása ellen küzd az uniós színtéren, legutóbb például a gázszankciót sikerült megakadályoznia hazánknak – hívta fel a figyelmet az elemző.

A globális baloldal az amerikai finanszírozású magyarországi ellenzékkel kéz a kézben támadja emiatt Magyarországot, sőt vélhetően a hazánknak járó uniós forrásokat is ezért tartják még mindig vissza – fogalmazott Deák Dániel, aki szerint kísértetiesen hasonlít ez a helyzet a 2015-ös migrációs válságra, amikor Magyarország az elején teljesen egyedül volt és élesen támadták a bevándorlást elutasító álláspontja miatt.

A politikai realitás azonban utat tört magának és ma már a legliberálisabb Svédországban is bevándorláskritikus kormány került hatalomra. Az elemző szerint vélhetően már azok is érzik, hogy a brüsszeli szankciók nem hatékonyak, akik most hazánkat oroszpártisággal vádolják a tények kimondása miatt, ugyanakkor még nem merik kimondani, hogy Orbán Viktornak ismét igaza volt ebben a kérdésben. Kiemelte: érdemes megfigyelni a brüsszeli kommunikáció változását a kérdésben, ugyanis például az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós külügyminiszterek hétfői ülése után arról beszélt, hogy szerinte senki sem várta az európai szankcióktól azt, hogy megállítják Oroszország háborúját. Ez azt jelzi szerinte, hogy már Brüsszelben is igyekeznek változtatni a szankciókkal kapcsolatos kommunikáción és úgy tesznek, mintha sosem várták volna tőlük a háború befejezését.

Deák Dániel a videóelemzése végén felhívta a figyelmet a nemzeti konzultációra, mely kitöltése rendkívül fontos szerinte annak érdekében, hogy a valóságot képviselő magyar álláspont erősebb legyen és sikerüljön megakadályozni Brüsszelt a további szankciók elfogadásában. Ez nem oroszpárti, hanem reálpolitikai álláspont, ugyanis ha ez így megy tovább, akkor egész Európa gazdasága teljesen tönkremegy és azzal sem Ukrajnának nem segítünk, sem Oroszországot nem állítjuk meg – fogalmazott.