„Független-objektív” pártkatonák a baloldalon

Míg a jobboldalon büszkén vállalják az újságírók és elemzők, hogy a nemzeti oldal értékrendjét támogatják, addig a balliberális oldal véleményformálói rendre a függetlenség és az objektivitás hamis fátyla mögé bújva tagadják a politikai elköteleződésüket. Az utóbbi időszakban azonban egyre kevésbé hihető ez az állítás, hiszen egyre több, magát pártatlannak valló baloldali újságíró és elemző tűnik fel a szivárványkoalíció politikusainak tanácsadó csapatában, sőt közülük többen már egy-egy műsorban is elszólták magukat politikai hovatartozásuk és szimpátiájukat illetően. A baloldali véleményvezérek elköteleződését bizonyítja továbbá, hogy az elmúlt hetekben két korábbi újságíró is csatlakozott Márki-Zay Péter kampánycsapatához, míg az elemzők közül szinte mindenkit köt valamilyen szerződés egy-egy baloldali párthoz, vagy politikushoz.

Pártkötődésű balliberális elemzők

Nagy különbség a jobboldal és baloldal között, hogy míg előbbi esetében a szellemi holdudvar tagjai büszkén vállalják, hogy a nemzeti oldal értékrendjével értenek egyet, addig a baloldalon ezt görcsösen titkolják és úgy tesznek, mintha ők lennének a függetlenek és objektívek a jobboldali „propagandistákkal” szemben. Árnyalja azonban ezt a képet, hogy miközben az utóbbi években több baloldali véleményvezér is azzal vádolta meg a jobboldali elemzőket és gondolkodókat, hogy ők valójában csak a kormány propagandagépezetének részeként tevékenykednek, addig azt láthatjuk, hogy közülük többeket is konkrét munkavégzés, és szerződés köt a különböző baloldali pártokhoz és politikusokhoz.

Ilyen például Böcskei Balázs és Barkóczi Balázs, akiket „független” politikai elemzőként több szál is köt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz. A korábban az IDEA Intézetnél, elemzőként dolgozó Barkóczi például 2019-ben lett a Demokratikus Koalíció szóvivője, a 2021-es ellenzéki előválasztást követően pedig a DK mellett, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, és a Liberálisok támogatásával lett a budapesti 12. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselőjelöltje. Hozzá hasonlóan Böcskei Balázs már közel két éve dolgozik főtanácsadóként a DK-s politikus, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes hivatalánál, amiért havi hétszázezer forintos illetményt is kap.

A kinevezésről egyébként maga Böcskei is beszámolt 2019-ben, amely kapcsán úgy fogalmazott, hogy „vannak olyan felkérések, amelyek megtiszteltetés, hogy érik az embert. Mérlegelni kell ambíciókat, alkalmasságot és az emberi léptékű időt”. Emellett az elemző 2020 júliusában a Demokratikus Koalíció XIII. kerületi lakossági fórumán is előadást tartott, cége, a Respublica Kft. pedig a DK európai parlamenti képviselőinek, azaz Dobrev Klárának, Ara-Kovács Attilának, Molnár Csabának és Rónai Sándornak is nyújt tanácsadást. A pozíciójából adódóan Böcskei ráadásul minden bizonnyal Karácsony Gergellyel is napi kapcsolatban áll, ami miatt joggal kérdőjelezhető meg az egyébként az IDEA Intézet kutatási igazgatójaként dolgozó elemző pártatlansága.

Ennek ellenére Böcskei rendszeresen „független” politikai elemzőként szólal meg aktuálpolitikai kérdésekben, azt a látszatot keltve, hogy pártatlanul, politikai kötődés nélkül formál véleményt az adott kérdések kapcsán.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az IDEA Intézet rendre túlméri az általa támogatott Demokratikus Koalíciót a közvélemény-kutatásokban.

A 2018-as választást megelőzően például a későbbi győztes Fideszt majdnem 10 százalékponttal alul-, a DK-t pedig 7 százalékponttal felülmérte, amivel utolsó lett a kutatóintézetek mérési versenyében. Mindezek ellenére, ha a vitapartnere egy műsorban rávilágít Böcskei Balázs politikai elköteleződésére, sértődötten kéri ki magának és tagadja a vádakat.

Hasonló utat járt be Ceglédi Zoltán is, akivel kapcsolatban pár éve derült ki, hogy cége, a Vercotti Kft. havi mintegy négyszázezer forintért nyújtott politikai tanácsadást Szél Bernadettnek úgy, hogy az elemző korábban arról beszélt: sem pártoktól, sem pedig politikusoktól nem fogad el anyagi javadalmazást. A politikai elemzőként és publicistaként is dolgozó Ceglédi ezután 2020 októberében került ismét kínos helyzetbe, amikor kiderült, hogy egy határozott idejű szerződés keretében nyújt politikai tanácsadást a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának. A hivatalosan 2020 januárja és 2021 januárja között, helyi asszisztensként foglalkoztatott Ceglédi a munkájáért cserébe nyolcászhatvanötezer forint tiszteletdíjban részesült, időközben pedig az is kiderült, hogy mellette a szintén politológus Szakács András is Donáth csapatát erősítette, aki a munkájáért 2020 szeptembere és 2021 januárja között, több mint 2,5 millió forintot kapott.

De Lakner Zoltán esetében sem kell sokat kutatni ahhoz, hogy fény derüljön politikai elköteleződésére. Az elemző rendszeres vendége az MSZP fórumainak, előszeretettel mutatkozik a párt politikusaival, sőt még a szocialisták pártalapítványának, a Szabad Sajtó Alapítványának sajtómunkás kitüntetését is megkapta. A politológus egyébként az MSZP kampányaiban és imázskialakításában is aktívan részt vesz, a 2014-es választást követően például építkezésbe kezdett az MSZP, amely 2018-ra „erős, Orbán Viktor és a Fidesz rendszerével szembeni hihető alternatívává” fejlesztette volna magát a tervek szerint. „Jövőre építkeznek, 2016-ban programot alkotnak, 2017-ben pedig előválasztáson dől majd el, ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje” – fogalmaztak az akkori cikkek.

Az akkori felkészülést Lakner Zoltán és Andor László is segítette.

Az akkori hírek szerint a „társadalmi egyetértés kialakítása” érdekében Társadalmi Párbeszéd Projektintézet alakult, melyet Lakner Zoltán politológus irányít, feladata pedig egy új Társadalmi Szerződés kimunkálása volt.

Ugyancsak az MSZP finanszírozza a Pulai András vezette Publicus Intézetet, amely ezt meg is hálálja: Pulai a nyilvánosságban mindig az MSZP aktuális álláspontját ismétli meg, az intézet közvélemény-kutatásai során pedig rendre irreálisan felülméri a szocialista párt támogatottságát. A 2018-as választást megelőzőn például a Publicus a kormánypárti listát több mint 6 százalékponttal becsülte alul, viszont a valóságosnál jóval több, 18 százaléknyi szavazatot várt az MSZP–P-listára.

Szintén az MSZP-ben tevékenykedő ismert politológus Antal Attila is, aki pártatlanságát alátámasztva rendszeresen, mint politológus és az ELTE oktatója formál véleményt az aktuálpolitikai kérdésekkel kapcsolatban annak ellenére, hogy fényképe és rövid életrajza a mai napig szerepel az MSZP honlapján, méghozzá mint a Baloldali Platform egyik vezetője. Szintén az ELTE oktatója volt a korábban a nyilvánosságban sokszor szereplő Tóth Csaba, aki 2019-ben döntött úgy, hogy lemond a Republikon Intézet vezetéséről, miután a Momentum EP képviselőjének, Cseh Katalinnak a kérésére Brüsszelbe költözött, hogy kabinetfőnökként segítse a politikus munkáját. A Republikon Intézet vezetője egyébként az a Horn Gábor, aki Tóth Csabához hasonlóan az SZDSZ-nek dolgozott, sőt Horn még államtitkár is volt a Gyurcsány-kormányban.

Ennek ellenére máig rendre független és objektív elemzőként tűnik fel a különböző televízióműsorokban.

László Róbert választási szakértőként szerepel a Political Capital részéről, ő például a Momentum egyik politikusával, Orosz Annával él együtt. Így nem meglepő, hogy fenti kollégáihoz hasonlóan rendre a kormányt támadó és a baloldalt támogató elemzéseket készít. Jól mutatja egyébként a Political Capital „objektivitását”, hogy maga Orosz Anna is ott dolgozott korábban.

Baloldali médiaszemélyiségek a politikában

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, egy hónap leforgása alatt már a második ATV-s médiaszemélyiség csatlakozott (Simon András, Pétefi Judit) Márki-Zay Péter kampánycsapatához, ám a jelenség nem újkeletű a baloldalon. Egyes újságíróik, akik évekig bújtak a „független-objektív” szó mögé, ma már nem csak a hátsó sorból tolják a baloldal szekerét – nyílt politikai pályára léptek.

Ilyen például Kálmán Olga és Vágó István is, akik korábbi televíziós múltjuk után – ismertségüket kihasználva – ma már rendszerint a Demokratikus Koalíció politikusaiként kerülnek képernyőre. Kettejük közül Kálmán Olga több éven keresztül vezetett televíziós politikai vitaműsorokat, amelyekben magát objektívnek beállítva szólaltatott meg kormánypárti és ellenzéki politikusokat, miközben rendre kellemetlen kérdésekkel igyekezett zavarba hozni a jobboldali megszólalókat. 2019-ben aztán a korábbi műsorvezető hivatalosan is a Demokratikus Koalíció tagja lett, amely őt indította a számára végül kudarccal végződő budapesti főpolgármesteri előválasztáson.

A korábbi műsorvezető azonban a vesztes választás ellenére is a politikai pályán maradt, mára pedig a párt egyik legmeghatározóbb politikusává vált.

Ezt bizonyítja, hogy 2019 novemberében Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes hivatalánál sikerült elhelyezkednie, ahol kulturális tanácsadóként, munkájáért cserébe havi egymillió forintos juttatásban részesül. A DK emellett a 2020. március 1-jén tartott tisztújító kongresszusán a párt egyik elnökségi tagjává is megválasztotta, valamint ő volt a DK budapesti 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselőjelöltje is a nemrég lezajlott ellenzéki előválasztáson, amelyen 2019 után ezúttal Tordai Bencével szemben szenvedett vereséget.

Valamivel korábban lett a Demokratikus Koalíció tagja Vágó István, aki 2015-ben lépett be a Gyurcsány Ferenc által vezetett pártba, miután 2014-ben többek között a DK, és az MSZP támogatásával indult a budapesti XII. kerületi önkormányzati képviselőválasztáson. A vesztes választást követően a korábban televíziós vetélkedők műsorvezetőjeként és publicistaként tevékenykedő, Gyurcsánnyal már régóta jó kapcsolatot ápoló Vágó a DK média munkacsoportjának vezetője lett, 2016-tól pedig a párt országos elnökségi tagjaként és a XII. kerület önkormányzati képviselőjeként dolgozik.

Deák Dániel – Matyi Tamás