Nincsen szellemi fölény a baloldalon

A baloldali városvezetők több mint fél éves tevékenysége jó látleletet ad arról, hogy a baloldal 2010 óta nem változott érdemben – mondta Deák Dániel élő videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: van ugyan néhány új szereplő, de ennek ellenére ugyanaz a vízióhiány jellemzi a baloldalt, mint a 2002 és 2010 közötti kormányzásuk idején. Kiemelte, a gondolatok hiánya és a kormányzásképtelenség mellett ismét a korrupciós ügyektől, az arroganciától és a botrányos megnyilatkozásoktól hangos a baloldal. Példaként említette László Imre kijelentéseit, amely kísértetiesen hasonlít Zuschlag János 2004-es ügyéhez, hiszen a baloldal ugyanúgy mentegeti most a DK-s politikust, mint ahogy akkor a holokauszton viccelődő ifjú szocialistát. Az elemző megjegyezte, a mostani események felfrissítik a választói emlékezetet és sokakat rádöbbent arra, hogy a baloldal a 2010 előtti világot hozná vissza egy esetleges hatalomátvételt követően. Kiemelte, a baloldali botrányok jól példázzák, hiányzik a sikeres politikához elengedhetetlen szellemi tudásuk, stupiditás jellemzi őket.

A politikacsinálást mindig meg kell előznie egy nagyon alapos szellemi munkának, amely a siker elengedhetetlen eleme – mondta Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, ez egyértelműen hiányzik a baloldalról, a baloldali városvezetők kudarcos politikája egyértelműen a politikai stupiditás megnyilvánulása. Mindez azért fontos szerinte, mert azok a pártok, amelyek például Karácsony Gergely mellett Budapestet irányítják, 2022-ben át akarják venni az egész ország irányítását, így most kicsiben mindenki számára meg tudják mutatni, hogy mire képesek. Megjegyezte, az eddigi teljesítménye a baloldalnak meglehetősen gyenge, ahogy 2010 előtt, úgy most is az ötlettelenség és a vízióhiány jellemzi őket.

Ennek köszönhetően továbbra sem tudni, hogy ezek a politikusok milyen Budapestet szeretnének, a világos irányokat kijelölő Tarlós-korszak után egyáltalán nem látszik egy újabb korszak kibontakozása.

Az elemző emlékeztetett, ugyanez jellemezte a baloldalt 2010 előtt is, amikor hatalmon voltak, sem Medgyessy Péter, sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem volt képes koherens képet alkotni arról, hogy milyen Magyarországot szeretne a baloldal, csupán jóléti ígéretek, kapkodó és folyamatosan változó csomagok, illetve kiszolgáltatottság jellemezte őket. Jól rávilágít minderre szerinte az őszödi beszéd, amelyben Gyurcsány Ferenc egyebek mellett nyíltan beszélt arról is, hogy neki semmilyen gazdaságpolitikai elképzelése nincsen, csupán rengeteg olyan szakértőt hallgatott meg, akiknek a véleménye teljesen eltérő, így nem tud dönteni.

A kormányzásképtelenség hatására a baloldal hatalmas vereséget szenvedett el 2010-ben, amelyből még a mai napig nem tudott kilábalni.

A vízióhiány mellett a korrupciós ügyek sem tűntek el a baloldalról, ahol hatalmi pozícióban vannak, rendre előkerülnek újabbnál újabb ügyek – jegyezte meg Deák Dániel. Mint fogalmazott, Czeglédy Csaba több tízmilliós szerződései után most arra is fény derült, hogy a járvány alatt is a baloldali holdudvar zsebeinek megtömésével foglalkoztak. „Karácsonyék százmilliós túlárazással szereztek be védőeszközöket, amely összegnek jelentős része korrupciógyanús módon baloldali háttéremberekhez került” – mondta. De ilyen ügy volt a kispesti szocialisták kiszivárgott videófelvétele, ahol nyíltan beszélek arról, hogy miként működik az MSZP vezette kerületben a korrupció. Kiemelte: ez is a 2010 előtti világot idézheti fel bennünk, elég csak a Hagyó-ügyre, a 4-es metró körüli korrupciós botrányokra vagy például a Zuschlag-ügyre gondolni.

A baloldal önkormányzati hatalomszerzésével együtt az arrogancia is egyre inkább megmutatkozik, a nyilvánosság előtt a sajtószabadságért aggódó baloldali politikusok a tavaly októberi választás óta lényegében szóba sem állnak a velük szemben kritikus sajtótermékekkel – mondta Deák Dániel.

Hozzátette, nem volt ez másként 2010 előtt sem, az akkori szocialista miniszter, Veres János 2007-ben például arról vált emlékezetessé, hogy az újságírói kérdések elől menekülve lefejelte a HírTV kameráját. Hasonló jelenet volt idén az is, amikor Gurmai Zita MSZP-s képviselő elfutott a televíziócsatorna riportere elől – tette hozzá.

Ugyancsak visszatért a 2010 előtti időszak a baloldali képmutatás terén – mondta az elemző. Példaként említette László Imre kijelentését, amelyben Hitler méltatta, miközben a baloldal folyamatosan antiszemitizmussal vádolja a nemzeti kormányt. De nem csak a DK-s polgármester kijelentése mutat rá a baloldali ellentmondásra, hanem például Karácsony Gergely azon korábbi nyilatkozata is, amelyben arról beszélt, hogy szerinte nem antiszemitizmus Gyöngyösi Márton jobbikos politikus korábbi parlamenti felszólalása, amelyben a zsidók listázására szólított fel. Nem volt ez másként 2010 előtt sem – tette hozzá Deák Dániel felidézve Zuschlag János 2004-es megnyilvánulását, amelyben a Terror Háza előtt a holokauszt áldozatain viccelődött.

A baloldal akkor sem taszította ki sorából az ilyen politikusokat, ahogyan most sem – zárta gondolatait az elemző.