Háború idején is felelőtlen a baloldal

A koronavírus-járványhoz hasonlóan az orosz–ukrán háború kapcsán is felelőtlen magatartást folytat a baloldal, ismét kizárólag az aktuálpolitikai szempontokat tartják szem előtt, amivel már a kárpátaljai magyarokat is veszélybe sodorták – hangsúlyozta Deák Dániel legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Márki-Zay Péter oroszpártisággal vádolta meg az orosz tankok elől menekülő kárpátaljai magyarokat, amivel még az ukrán nacionalistáknak is kiszolgáltatta a sanyarú helyzetben lévő nemzettársainkat a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Kiemelte: a baloldali politikusok emellett rendre álhíreket terjesztenek, így igyekeznek lejáratni a kormányt ebben a krízishelyzetben is, miközben nemzeti egységre lenne szükség. Ez a próbálkozásuk azonban visszájára sült el, hiszen tovább folytatódik támogatottságuk csökkenése, a választók kiábrándultak a zagyvaságokat beszélő Márki-Zayból – szögezte le az elemző.

A különféle válsághelyzetekben nagy szerepe van annak, hogy az egyes politikai erők miként reagálnak az ország előtt álló kihívásokra, hiszen a válságkezelés következményei hosszú éveken, sőt évtizedeken át befolyásolhatják az életünket – kezdte gondolatait Deák Dániel, majd kiemelte: válsághelyzetben nem lehet a baloldalra számítani. Emlékeztetett: miután a 2008-as gazdasági világválságot félrekezelték, a 2015-ös migrációs krízis során a már ellenzékben lévő baloldal politikusokra ugyancsak nem lehetett számítani, hiszen az emberek akaratával szemben politizáltak, a Soros-hálózathoz hasonlóan bevándorláspárti álláspontot képviseltek. A 2020-ban megjelenő koronavírus-járvány újabb komoly kihívás elé állította Magyarországot, de a hazai baloldal ekkor is megállás nélkül támadta a kormány intézkedéseit, álhíreket terjesztett, sőt nemzetközi médiaháborút indított Magyarországgal szemben.

Deák Dániel ennek okát abban látja, hogy a baloldal még ilyen válsághelyzetekben sem képes felülemelkedni a napi aktuálpolitikai csatározásokon, ebben a helyzetben is kizárólag azt nézik, hogy milyen módon tudnának politikai hasznot húzni a kialakult krízisből.

Az elemző emlékeztetett: ez kísértetiesen hasonlít a járvány időszakára, amikor több baloldali politikus is nyíltan beszélt arról, hogy a válság elhúzódásából akár még profitálhatnak is.

Ezért támadták például a vakcinabeszerzéseket is, amelyek nélkül sokkal tovább tartott volna ki a járvány, így a negatív gazdasági hatások is tovább sújtották volna az országot. Most is hasonló a baloldal taktikája, azt remélik, hogy pár héttel a parlamenti választás előtt a háborús helyzetből tudnak majd politikai hasznot húzni.

Márki-Zay Péter kijelentései eddig még akár viccesnek is tűnhettek, ebben a mostani háborús helyzetben azonban zagyva kommunikációja akár emberéleteket is veszélyeztethet – hangsúlyozta Deák Dániel. Kiemelte: a baloldal miniszterelnök-jelöltje vasárnap arról elmélkedett szokásos bejelentkezésében, hogy a kárpátaljai magyarok oroszbarátok és fideszesek. Ez a felelőtlen kijelentés amellett, hogy elfogadhatatlan az orosz tankok elől menekülő nemzettársaink kapcsán, még veszélybe is sodorhatja az életüket, hiszen ukrán nacionalista csoportok ilyen kijelentések hallatán akár fizikailag is fenyegethetik a kárpátaljai magyarokat – hangsúlyozta az elemző. Kiemelte: Márki-Zay Péter nem csak felelőtlen nyilatkozatokat tesz, hanem álhíreket is terjeszt, mint például, hogy „Orbán Viktor egy személyben felelős a háború kirobbanásáért” és az emberek haláláért.

Ez is kísértetiesen hasonlít a koronavírus-járvány időszakához, amikor a baloldali politikusok kamuvideókat és álhíreket gyártottak.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje egyebek mellett azt követelte, hogy Magyarország küldjön fegyvereket és katonákat Ukrajnába, emellett hazaárulásnak nevezte, hogy hazánk nem enged át a területén halált okozó fegyvereket – emlékeztetett az elemző. Kifejtette: ezek a felelőtlen nyilatkozatok is pártpolitikai alapúak, nem tarják szem előtt Magyarország nemzeti érdekeit és biztonságát. Hazánk érdeke ugyanis az, hogy kimaradjon a mostani háborús konfliktusból, a magyarok egyöntetűen azt szeretnék a felmérések alapján, hogy Magyarország a békéért dolgozzon.

Nem véletlen, hogy a korábbi kijelentésekkel szemben végül a NATO sem szállít harci gépeket Ukrajnába, hiszen az azt jelentené, hogy a NATO is beszáll a háborúba. Magyarország is ugyanezen elv mentén jár el, amikor elutasítja a fegyveres segítségnyújtást, ráadásul ezzel védi hazánk a kárpátaljai magyarokat is. Deák Dániel idézte Kárpátalja ukrán nemzetiségű kormányzóját, Viktor Mikitát, aki kiemelte: „Magyarország rengeteg humanitárius segélyt irányít az országba, üzemanyagtól kezdve az alapvető cikkekig […] Nincs jelentősége és nincs ráhatással a közép-ukrajnai csapatok felszerelésének biztosítására az a tény, hogy engedélyezi-e Magyarország területén a fegyverszállítást vagy sem.” Az ukrán politikus lényegében a baloldali politikusoknak üzent, amikor azt mondta, hogy fejezzék be Magyarország lejáratását.

Szintén veszélyes követelés az elemző szerint a baloldal azon vélekedése, hogy állítsuk le az orosz gázszállításokat. Ez gyakorlatilag a magyar gazdaság teljes leállását eredményezné, aminek beláthatatlan következményei lennének. Ezzel kapcsolatban kifejtette: még Ukrajna is Oroszországtól rendelt a 2014-es háborús konfliktus kirobbanása után az atomerőművekbe üzemanyagot és gázt is.

Az elemző zárásként arról beszélt, hogy jelen helyzetben megfontolt, átgondolt és Magyarország biztonságát szem előtt tartó politikusi magatartásra van szükség, ennek Orbán Viktor és kormánya is megfelel.

Ennek köszönhetően az várható a kampány utolsó heteiben, hogy tovább fog nyílni az olló a Fidesz és a felelőtlenül viselkedő ellenzék támogatottsága között, amit már a baloldali Medián legfrissebb közvélemény-kutatása is előre jelzett.