Hiába várta Brüsszel, nem dőlt össze az orosz gazdaság

3,6 százalék volt az orosz gazdaság növekedési üteme 2023-ban, de az amerikai és kínai is az oroszhoz hasonlóan növekszik, miközben az európai gazdaság stagnál – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ezek az adatok is jól mutatják, hogy hiú ábránd volt Ursula von der Leyen és a többi szankciópárti politikus azon várakozása, miszerint a brüsszeli szankciókkal romba lehet dönteni az orosz gazdaságot és el lehet vágni az utat a háború finanszírozása elől. Az elemző leszögezte, hogy ebben a kérdésben is Magyarországnak volt igaza, Orbán Viktor már a háború kitörése után kijelentette, hogy a szankciók nem fogják megállítani a háborút, csupán Európa gazdaságát hozzák versenyhátrányba.

Előzetes adatok szerint tavaly nőtt az orosz GDP és bővült a kiskereskedelmi forgalom, a nem végleges adatok szerint 2023-ban 3,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) az egy évvel korábbi 1,2 százalékos csökkenés után Oroszországban – kezdte legújabb videóelemzését Deák Dániel, hozzátéve: Oroszországban a munkanélküliség visszatért a 3 százalékos szintre decemberben, miután az előző két hónapban rekordalacsony, 2,9 százalék volt a ráta. Mindez azt jelzi, hogy az orosz gazdaság a korábbi európai várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem omlott össze és nem esett vissza érdemben, sőt jelentős növekedésre képes. Idézte az IMF legfrissebb jelentését is, amely szerint az orosz növekedés 2024-ben 2,6 százalékos, 2025-ben pedig 1,1 százalékos lehet, ami jobb, mint a tavaly októberben várt idei egész évre vonatkozó 1,5 százalékpontos javulás.

Tehát az orosz gazdaság várakozásai folyamatosan javulnak, az IMF is felfele módosítja a prognózisát – tette hozzá.

Deák Dániel elmondta: az IMF jelentése kiemeli a főbb gazdaságok, különösképpen az Egyesült Államok és számos feltörekvő piac 2023 második felében mutatott gazdasági ellenálló képességét. A szervezet egyébként az Amerikai Egyesült Államok növekedését javította leginkább, idén 2,1 százalékos gazdasági bővülést várnak, miközben Kínában 4,6 százalék lehet a növekedés. Ezzel szemben az euróövezetben visszafogott növekedés és stagnálás tapasztalható a gyenge fogyasztói hangulat, a magas energiaárak, valamint a kamatérzékeny feldolgozóipar és az üzleti beruházások kihívásai miatt.

A legnagyobb európai gazdaság, Németország pedig továbbra is recesszióban van – szögezte le az elemző.

Hozzátette: Európa legfejlettebb országai közül egyedül a német gazdaság nem tudott növekedni 2023-ban, ráadásul novemberben kiderült, hogy óriásira, 60 milliárd euróra nőtt a költségvetési hiány, ami bőven meghaladja a 2021-2027-es költségvetési ciklusban Magyarországnak járó uniós pénzek teljes összegét. Ezt a hiányt csökkentenék a gazdák támogatásának további, más ágazatokkal szemben aránytalanul nagy csökkentésével. A német gazdaság nehézségeit az emberek is tapasztalják, így a balliberális kormánypártok népszerűsége rohamosan esik, emiatt egyre több jel utal arra, hogy a jelzőlámpás koalíción belül is fokozódnak az ellentétek. A gazdák mellett a sofőrök és a mozdonyvezetők is tiltakoznak – mondta.

Ezek az adatok Deák Dániel szerint jól alátámasztják: Magyarországnak igaza volt 2022-ben, amikor már a háború kitörése után szinte azonnal leszögezte, a szankciók nem fogják romba dönteni Oroszország gazdaságát és nem fog elfogyni az oroszok pénze a háború folytatására. Mindeközben Európa súlyos versenyhátrányba került, az összes többi versenytársa ugyanakkor növekedni tudott, mind Amerika, mind Kína egyre inkább lehagyja az öreg kontinenst – fogalmazott, kiemelve: ezt röviden úgy lehet összefoglalni, hogy Európa saját magát lőtte lábon a szankciókkal.

Ezen a helyzeten a június 9-i EP-választás, illetve a novemberi amerikai elnökválasztás változtathat

– mondta, hozzátéve: Donald Trump amerikai elnök a háború kérdésében a magyarhoz hasonló álláspontot oszt, az ő esetleges győzelmével a béke politikája nyerhetne teret a tengerentúlon. A béke bekövetkezte pedig a szankciók fokozatos feloldását is magával hozhatja, ami az európai és nem elsősorban a magyar gazdaságra is pozitív hatással lehet, ráadásul a még mindig magas energiaárak is csökkenésnek indulhatnak, ami az egyik legfontosabb felelőse az európai gazdaság problémáinak. Az amerikai változást az is erősíti, hogy a lakosság már nem akar több pénzt adni a háború folytatására, megváltozott az amerikaiak gondolkodásmódja, amit jól jelez, hogy Tucker Carlson amerikai sztárriporter kétórás interjút készített Vlagyimir Putyinnal, amit pár óra alatt több tízmillióan néztek meg. Ez 2022 környékén még elképzelhetetlen lett volna – zárta videóelemzését Deák Dániel.