Keleti vakcinák: Orbán Viktor ismét sikerrel szállt szembe a liberális fősodorral

Míg pár hónapja még a brüsszeli és nyugat-európai politikusok, illetve az őket szorosan követő magyarországi baloldali politikusok feleslegesnek vagy egyenesen károsnak tartották, hogy Orbán Viktor orosz és kínai oltóanyagot is be akar szerezni az akadozó brüsszeli vakcinabeszerzés mellett, ma már egyre többen követik a magyar mintát – hívta fel a figyelmet a legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a vakcinakérdéshez hasonlóan Orbán Viktor többször is szembeszállt már a liberális fősodor elvárásaival és szuverén politikát folytatva iránymutató lett Európában. Ebbe a sorba illik bele szerinte, amikor 2010 után az emberek helyett a bankokat és a multinacionális cégeket adóztatta meg, illetve amikor szakított az IMF-fel. De hasonló irányadó szerepre tett szert Európában Orbán Viktor a bevándorlási válság során is. Orbán Viktor egyedülálló módon képes reálisan és hosszútávon gondolkodni, a sikeres stratégiaalkotásának köszönhetően pedig ezekből a vitás helyzetekből a legtöbbször nyertesen kerül ki – fogalmazott Deák Dániel.

A magyar kormány már tavaly év végén előzetes tárgyalásokat folytatott Oroszországgal és Kínával annak érdekében, hogy ha a brüsszeli vakcinabeszerzés nem lesz elég hatékony, akkor keleti oltóanyagokkal lehessen felgyorsítani a magyar oltási programot – emlékeztetett Deák Dániel. A vezető elemző kiemelte, Orbán Viktor januárban úgy fogalmazott: „mindegy, hogy a macska fekete, vagy fehér, csak fogja meg az egeret. Vakcinát kell szerezni, mert az jelenti az életet”.

Ez az álláspont akkoriban komoly kritikákat váltott ki, a magyarországi baloldal és brüsszeli szövetségeseik élesen támadta a magyar kormányt amiatt, mert önálló vakcinabeszerzésbe kezdett.

Emlékezetetett: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció már tavaly novemberben aláírásgyűjtésbe kezdett a koronavírus-oltóanyagok ellen, mindenféle bizonyítékok nélkül azt sugallva, hogy az orosz és a kínai oltóanyag nem elég megbízható. A baloldali sajtóval kéz a kézben azt is hangoztatták, hogy a magyar hatóságok kizárólag politikai nyomásra engedélyezték a keleti vakcinákat – emelte ki az elemző. Hasonló álláspontot képviseltek az MSZP-s politikusok is, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő például még az elmúlt hetekben is azt nyilatkozta, nem érti, hogy a magyar kormány miért rendelt kínai vakcinát. Szintén oltásellenes kampány folytatott szerinte a Jobbik is, mely párt emberkísérletről beszélt az oltások kapcsán – emelte ki az elemző.

Deák Dániel hozzátette: nem csak a baloldali politikusok, de a hozzájuk köthető holdudvar is oltásellenes hangulatkeltést folytatott. Az MSZP-közeli Publicus Intézet vezetője például potenciálisan veszélyesnek nevezte a kínai vakcinát egy műsorban, az ugyancsak főként baloldali megrendeléseket kapó Závecz Tibor pedig februárban arról beszélt, a magyarok nem akarnak kínai oltóanyagot.

Az elemző megjegyezte, jól mutatja Orbán Viktor stratégiai gondolkodásának eredményességét, hogy a februárban még a kínai vakcinát támadó Závecz Tibor egy hónappal később már azzal dicsekedett egy másik televízióműsorban, hogy ő is a kínai vakcinával oltatta be magát, és mint fogalmazott, minden gond nélkül elfogynak az országba érkezett kínai vakcinák. Ugyanilyen fordulat tapasztalható több baloldali politikusnál is, Kunhalmi Ágnes MSZP társelnök is arról beszélt, beoltatná magát a kínai oltóanyaggal – mondta Deák Dániel.

Kiemelte: külön érdekesség, hogy még Krekó Péternek – a magyarországi baloldal oltásellenes hangulatkeltésének szellemi atyja – az egyik munkatársa, Somogyi Zoltán is azt írta a Facebookon, hogy helyes döntés volt a kormány részéről a keleti oltóanyagok beszerzése.

De nem csak Magyarországon belül, hanem Európában is iránymutatóvá vált ismét Orbán Viktor – hangsúlyozta Deák Dániel. Ennek a jele szerinte, hogy miután Magyarország bejelentette az orosz és kínai megrendeléseket, számtalan uniós tagállam kért segítséget hazánktól a keleti vakcinabeszerzések kapcsán. Legutóbb például Ausztria jelentette be, hogy egymillió adag orosz vakcinát rendelt, de korábban a szlovák kormány részéről is elhangoztak olyan nyilatkozatok, hogy a magyar külügyminiszter nyújtott segítséget nekik az orosz vakcinabeszerzés kapcsán.

Deák Dániel felhívta a figyelmet a videóelemzésében arra, hogy nem ez az első eset, amikor Orbán Viktor a megszokott és a liberális mainstream által elfogadott keretrendszerből kilépve iránymutató szerepet töltött be.

Ilyen volt szerinte, amikor 2010 után a korábbi balliberális kormányok megszorító politikájával szakítva nem az embereket, hanem a bankokat és a multinacionális vállalatokat adóztatta meg, illetve amikor nagy nemzetközi meglepetést keltve szakított az IMF-el. A liberális fősodor és a nemzetközi sajtó akkor is össztüzet zúdított Magyarországra, a baloldali politikusok pedig sorra mondták, hogy a multik adóztatása összeomlást okoz, az IMF-nek pedig nincsen alternatívája.

Ezt az álláspontot képviselte többek között Bajnai Gordon is, aki egy televízióműsorban úgy fogalmazott, hogy az IMF-el való együttműködés alternatívája az államcsőd – emlékeztetett az elemző.

Ezek a várakozások nem igazolódtak be, 2012 után az úgynevezett unortodox gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság rég nem látott stabilitásra tett szert és a gazdasági növekedés több évben is az uniós élmezőnyben foglalt helyet – hangsúlyozta Deák Dániel. Kiemelte, ennek köszönhetően a mostani koronavírus-járványt is sokkal eredményesebben vészeli át a magyar gazdaság és a hamarosan várható nyitást követően könnyen visszaállhat majd az eredeti pályájára.

Ugyancsak a liberális politikai fősodor elvárásával ment szembe Orbán Viktor az elemző szerint a 2015-ös migrációs válság során is, amelyből ugyancsak győztesen jött ki a magyar miniszterelnök – fogalmazott Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett, a 2015-ös migrációs válság során a baloldal minden rendelkezésére álló eszközzel támadta a kormány bevándorlásellenes politikáját, így egyebek mellett a déli határkerítés felépítését is kritizálták, azt állították róla, hogy az az új „vasfüggöny.” Hasonló támadások érték Magyarországot a bevándorláspolitikája miatt Brüsszelből és a nemzetközi liberális politikai fősodor részéről, még a magyar uniós tagság megszüntetését is többen követelték közülük – emlékeztetett Deák Dániel.

Hozzátette: a magyar bevándorláspolitika ugyanakkor minta lett Európában, és még ha nem is ismerik el, a legtöbb ország átvette a magyar bevándorlásügyi megoldásokat és ma már támogatják a déli határkerítést is, hiszen a nyugat-európai vezetők is tudják, hogy az a garanciája annak, hogy ne induljon újra a tömeges migráció a balkáni útvonalon. Ugyanilyen fordulat volt tapasztalható a magyarországi baloldal részéről, a 2018-as választási kampányban – miután felismerték a bevándorláspárti politikájuk népszerűtlenségét – már úgy tettek, mintha ők mindig is támogatták volna a bevándorlásügyi szigorításokat, sőt még a déli határkerítés fenntartására is megesküdtek – jegyezte meg Deák Dániel. Egyedül a Demokratikus Koalíció képviselte még ekkor is következetesen a bevándorláspárti álláspontot, ahogyan most is ők támadják a leghangosabban a baloldalon a keleti vakcinákat – tette hozzá az elemző.

Ez a három fontos esemény jól példázza Deák Dániel szerint, hogy Orbán Viktor egyedülálló módon képes reálisan és hosszútávon gondolkodni, a sikeres stratégiaalkotásának köszönhetően pedig ezekből a vitás helyzetekből a legtöbbször nyertesen kerül ki.