Vakcinabeszerzés: totális inkompetencia jellemzi az EU-t

Napra pontosan már három hónapja érkezett meg az első vakcinaszállítmány az uniós tagállamokba, ugyanakkor az EU lakosságának még a tíz százaléka sem kapta meg legalább az első oltást, ráadásul teljesen érthetetlen módon az itt beadottnál lényegesen több vakcinát exportáltak az EU-n kívülre – mondta Deák Dániel élő videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ezzel szemben a jóval szegényebb, nem EU és nem NATO-tag Szerbiában már 20 százalék a beoltottak aránya, de lényegében az összes versenytársa messze lehagyta már az EU-t. Kiemelte: az unió a sokadik válságot kezeli félre, a vakcinabeszerzések esete pedig az uniós bürokrácia totális inkompetenciájára világít rá. Hozzátette: az emberéleteket követelő késlekedést jól szimbolizálja, hogy az EU még csak most kezdte el a tárgyalásokat a kínai Sinopharm-vakcina engedélyeztetéséről, miközben Magyarországon már hetek óta oltanak vele. Az elemző megjegyezte: hazánk helyesen döntött, hogy önállóan is beszerzett oltóanyagokat, így az EU-n belül Magyarország nyithat az egyik legkorábban.

Deák Dániel a videóelemzésében emlékeztetett, december 26-án, vagyis már három hónapja lépte át a magyar határt az első vakcinaszállítmány, amely 9750 adag oltóanyagot tartalmazott, így 4875 fő egészségügyi dolgozó oltását tette lehetővé. Az elemző szerint már az első vakcinaszállítmány kis mérete is azt jelezte, hogy ha kizárólag a vakcinákat csupán „csöpögtető” uniós vakcinabeszerzésre támaszkodik, akkor a 2021-es év teljes egésze is a járvány elleni küzdelemről fog szólni, hiszen még őszre sem lehetne beoltani a teljes lakosságot.

Jól látszik tehát, hogy miután a 2008-as gazdasági világválság és a 2015-ös migrációs válság után a koronavírus-járvány jelentette kihívásokra sem ad megfelelő és gyors választ az Európai Unió, a tagállamok újra nemzeti keretek között tesznek meg fontos lépéseket.

Hozzátette: éppen ezért volt helyes döntés, hogy már tavaly elkezdett tárgyalni alternatív vakcinabeszerzési lehetőségekről a magyar kormány, így mára a beoltottak aránya hazánkban az egyik legmagasabb Európán belül.

Az Európai Unió több ponton is elhibázta a vakcinabeszerzést az elemző szerint, hiszen későn kötötte a megállapodásokat, az elosztási arányokat is rosszul határozta meg a negyedévek között, ráadásul a lakosságarányos elosztás sem valósult meg, miközben a keleti oltóanyaggyártókkal egyáltalán nem tárgyalt, így pár gyógyszergyártó kénye-kedvétől függ az egész az egész EU.

A mostani EU-csúcson az is komoly felháborodást keltett az elemző szerint, hogy miközben az EU-n belül még csak 62 millió dózist használtak fel, addig az Európai Unióból a járvány kezdete óta összesen 77 millió adag vakcinát exportáltak. Sebastian Kurz osztrák kancellár ezzel kapcsolatban feltette a kérdést: az EU miért exportált tömegesen vakcinát „a világ minden tájára”, miközben máshonnan egyetlen adagot sem kapott? – emelte ki az elemző.

Emlékeztetett, már akkor jól látszódott a brüsszeli intézményrendszer bénultsága, hogy amikor miközben a WHO figyelmeztetése nyomán tavaly februárban és márciusban már több uniós tagállam is elkezdett készülni a járványra, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) sokáig még bagatellizálta a koronavírus-járvány várható hatásait, hozzájárulva a fertőzés elterjedéséhez Európában. Felidézte: még az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is úgy nyilatkozott akkor, hogy amikor a járvány berobbant tavaly év elején Olaszországban, akkor Brüsszel „káros magatartást” folytatott.

Az aktuális oltottsági mutatók kapcsán Deák Dániel kiemelte, Izraelben már az emberek több mint 60 százaléka be van oltva, de az Egyesült Királyságban is már 40 százalék felett van a legalább első oltást megkapó emberek aránya. Ugyancsak jelentősen lehagyta az EU-t az egyik legfontosabb versenytársa is, az Amerikai Egyesült Államok, ahol már az emberek több mint negyede megkapta az első oltást.

Komoly arcvesztés az elemző szerint az uniónak, hogy még az a Szerbia is jelentősen lehagyta, amely lényegesen szegényebb és nem rendelkezik sem EU, sem NATO tagsággal.

Az elemző hozzátette: mindezek ellenére az Európai Bizottságban még mindig vannak olyan hangok, amelyek szerint nincsen szüksége a kontinensnek a keleti vakcinákra. Emlékeztetett, Thierry Breton közös piacért felelős uniós biztos nemrég még arról beszélt, hogy „az EU-nak abszolút nincs szüksége az orosz Szputnyik-vakcinára”. Az ilyen típusú valóságtagadó nyilatkozatok mellett szerencsére már minden felelős vezető felismerte Európában, hogy a keleti vakcinák nélkül lehetetlen az európai gazdaság újraindítása – tette hozzá Deák Dániel, aki példaként említette, hogy Németország már arra kéri az Európai Bizottságot, hogy amíg folyik az Európai Gyógyszerügynökség részéről az engedélyeztetési eljárás, indítsanak egy közbeszerzési eljárást a Szputnyik V-vakcinára annak érdekében, hogy még az EMA zöld lámpája előtt hozzájuthasson az, aki szeretne.

Deák Dániel ezzel kapcsolatosan megjegyezte, mindezek fényében igen meglepő azoknak a magyarországi balliberális politikusoknak a nyilatkozata, akik még mindig támadják a keleti vakcinabeszerzéseket. Példaként említette Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, aki még az elmúlt napokban is értetlenkedett a kínai oltóanyagok beszerzése miatt, sőt azt a hamis állítást tette, hogy ezekben a napokban milliós nagyságrendben kap nyugati vakcinákat Magyarország.

Az elemző ezzel összefüggésben elmondta: az uniós rendelések kevesebb, mint 10 százaléka érkezett eddig meg Magyarországra, míg a keleti rendeléseknek már a harmada teljesült, így már több keleti vakcina van hazánkban, mint nyugati.